COVID NE POSUSTAJE

Stručnjaci upozoravaju: ‘U Srbiji je možda i četiri puta više zaraženih od službenog broja‘

Epidemiolog Radmilo Petrović procjenjuje da će do kraja ožujka omikron sojem biti inficirano 70 posto populacije
 Ilustracija/Nenad MIHAJLOVIC/AFP

Neovisni epidemiolozi u Srbiji upozoravaju u srijedu da je novozaraženih mnogo više nego što pokazuju službeni podaci Ministarstva zdravlja i procjenjuju da je broj inficiranih realno trostruko, možda čak četverostruko veći.

Epidemiolog, profesor dr. Zoran Radovanović, jedan od najoštrijih kritičara Kriznog stožera, uvjeren je da mnogi imaju blage simptome ili asimptomatski prolaze kroz infekciju.

Radovanović tvrdi da u utorak, kad je zabilježeno rekordnih 18.006 zaraza, to nije bio broj novozaraženih, "već novootkrivenih, a stvarni broj novozaraženih je nekoliko puta veći".

"Ja bih ga stavio u raspon između 40.000 i 50.000. Ovaj soj (omikron) u visokom postotku ne dovodi do klinički izražene slike, veliki broj zaraženih nema simptome, a znatan broj njih ima jako blage simptome", rekao je Radovanović za N1.

On je, u iščekivanju novih službenih podataka u zadnja 24 sata, ocijenio da mnogi koji osjećaju blage simptome odustaju od odlaska liječniku "kad vide koliki su redovi" pred covid ambulantama.

Slično je mišljenje i njegova kolege Radmila Petrovića, koji također ukazuje na "sigurno možda i četiri puta" više zaraženih nego što se službeno evidentira na temelju laboratorijskih analiza.

Petrović procjenjuje da će do kraja ožujka omikron sojem biti inficirano 70 posto populacije.

Broj novootkrivenih slučajeva zaraze u srijedu je neznatno manji od rekorda u utorak - testirana su 36.434 uzorka i registrirano 17.318 slučajeva infekcije.

U utorak je testirano 39.740 uzoraka, a pozitivno ih je bilo 18.006.

Epidemiološki presjek u srijedu pokazuje i nešto veći broj hospitaliziranih - 2619 u odnosu na jučerašnjih 2559.

Covid-19 u posljednja 24 sata odnio je 28 žrtava, dvije više nego jučer.

Srbija je od početka pandemije 6. ožujka 2020. registrirala ukupno 1.484.516 slučajeva infekcije, a službeno su prijavljena 13.152 smrtna ishoda od covida-19.

Stopa smrtnosti je, prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja, nešto manja nego prethodnih dana - 0,89 posto.

Radovanović kaže da je "omikron soj predvidiv" i podsjeća na procjene mnogih njegovih kolega da će uslijediti peteroznamenkasti brojevi zaraženih ukoliko se Nova godina bude proslavila masovnim okupljanjima, kao što se i dogodilo, unatoč tim upozorenjima.

Zamjenik gradonačelnika srbijanske prijestolnice Goran Vesić pohvalio se prvih dana Nove godine da je tijekom novogodišnjih praznika na ulicama, dva koncerta na otvorenome i u beogradskim hotelima i privatnom smještaju bilo oko 100.000 ljudi iz Srbije, država bivše Jugoslavije i inozemnih turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2022 04:25