TAJVANSKA KRIZA

Stručnjaci uvjereni: ‘Posjet Nancy Pelosi je ostavio Kini i SAD-u malo mjesta za povlačenje‘

Kao odgovor na posjet Kina je počela vojne vježbe u Tajvanskom tjesnacu, u šest zona od kojih su neke blizu Tajvanu kao nikad prije

Vojnik, Tajvan (ilustracija)

 Lin Jian/Xinhua Via Afp

Strani političari posjećuju Tajvan, otok koji Kina smatra svojim teritorijem. Zbog tih posjeta Kina bijesni, ali reakcija se obično svede na prelete vojnih zrakoplova preko tajvanskog zračnog prostora. No, ovaj put je to bilo drugačije, analizira britanski Guardian.

Dolazak predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izazvali su glasnije i oštrije reakcije Pekinga, ostavljajući malo prostora i Kini i SAD-u da se povuku bez gubitka vjerodostojnosti, kažu analitičari. Jutro nakon njezina odlaska, dakle u četvrtak, Kina je počela četverodnevne vojne vježbe u Tajvanskom tjesnacu, u šest zona od kojih su neke blizu Tajvanu kao nikad prije.

Flagrantno provokativna

Kineska vojska u četvrtak je ispalila "oko deset" balističkih projektila Dongfeng i desetak puta prešla simboličku graničnu liniju na sredini Tajvanskog tjesnaca. Japan je rekao da je najmanje pet projektila palo unutar njegove ekonomske zone, a neki su preletjeli Tajvan. Tajvan je poslao svoje ratne brodove na sredinu tjesnaca, dignuo avione i razmjestio kopnene raketne sustave.

Predsjednica Tsai Ing-wen pozvala je međunarodnu javnost na osudu kineskog djelovanja. SAD je optužio Kinu da je odlučila pretjerano reagirati, a državni tajnik Antony Blinken za kinesku je reakciju rekao da je "flagrantno provokativna". Na samom Tajvanu nema panike. Na internetu zbijaju šale s čovjekom koji je prosvjedovao protiv dolaska Nancy Pelosi, pa se pred njezinim hotelom pojavio s transparentnom, no pogrešno ispisanim. Na otoku Xiaoliuqiu, tajvanskom popularnom ljetovalištu, neke su turističke agencije prijavile otkazivanja gostiju, a drugi kažu da su dobili nove goste, koji su se nadali da će s tog udaljenog otoka moći vidjeti kinesku vojsku u manevrima.

Tajvanci su zahvalni Nancy Pelosi, unatoč potencijalno opasnim posljedicama njezina dolaska, piše Guardian. Mladi Timothy Lee kaže da je Pelosi riskirala svoj život kako bi posjetila Tajvan i tako im izrazila svoju podršku. Lee Ming-che, tajvanski aktivist nedavno pušten iz kineskog zatvora, u kojem je proveo pet godina, jedan je od trojice bivših političkih zatvorenika koji su se susreli s Pelosi. Posjet američke političarke poruka je mladima da trebaju nastaviti braniti ljudska prava, istaknuo je bivši poliički zatvorenik Lee Ming-che. "Ako se ona nije umorila govoriti o tome sa svoje 82 godine, ne trebamo se ni mi", istaknuo je on.

Peking ponavlja da je za ujedinjenje s Tajvanom mirnim putem i da bi ga većina naroda na Tajvanu podržala da nema propagande vladajuće Demokratske progresivne stranke.

Produbljena kriza

Guardian piše da na Tajvanu postoje različita mišljenja, ali sada je i oporbeni Kuomintang, povijesno naklonjen prijateljskim vezama s Kinom, osudio vježbe kao ratoborne postupke koje bi trebao osuditi cijeli civilizirani svijet. Paralelni sustav na Tajvanu datira od 1949., kada je šef Kuomitanga Čang Kaj Šek sa svojom vladom pobjegao na Tajvan, nakon poraza od kineskih komunista pod vodstvom Maoa.

Posjet Nancy Pelosi produbio je krizu u odnosima SAD-a i Kine, najveću u 25 godina, po nekima i od 70-ih. Strahuje se da s toliko mnogo ratnih zrakoplova i brodova na jednome mjestu - kineskih, tajvanskih, japanskih i američkih - postoji velik rizik da se slučajni incident pretvori u pravi sukob. Kina bi glavninu manevara trebala završiti u nedjelju, s tim da će se u jednoj zoni operacije odvijati još u ponedjeljak.

Ako završe bez incidenata, sljedeći tjedan bit će početak nove normale za Tajvan i Kinu, zaključuju analitičari. Različiti analitičari se slažu: ako ne bude većeg incidenta, glavna posljedica ove krize bit će to što je Kina uspjela normalizirati prelaženje dosad neslužbene granice koja se ne prelazi, a ide središnjom crtom Tajvanskog tjesnaca.

Bijela kuća: ‘Kineske vojne vježbe kod Tajvana su provokativne i neodgovorne‘

Bijela kuća ocijenila je u subotu da su velike kineske vojne vježbe kod Tajvana provokativne i neodgovorne, nakon što su tajvanski dužnosnici rekli da su kineski borbeni zrakoplovi i brodovi uvježbavali napad na otok.

"Te aktivnosti značajna su eskalacija nastojanja Kine da promijeni status quo. Provokativne su, neodgovorne i povećavaju rizik za pogrešne procjene", rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

"Također su proturječne našem dugogodišnjem cilju očuvanja mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, što svijet očekuje", dodala je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 15:42