TKO JE KRIV?

Stručnjak je detaljno pregledao fotografiju mjesta udara na bolnicu. Ovo je njegov sud

Izrael je prvo ustvrdio da je napao Hamasovu bazu, a tek se kasnije, kada je ta tvrdnja opovrgnuta, krenuo u objašnjavanje događaja

Oštećene zgrade pored bolnice al-Ahli Arab

 Shadi AL-TABATIBI/AFP

Najmanje 500 osoba poginulo je u eksploziji kod bolnice al-Ahli Arab u Gaza Cityju u Gazi koja se dogodila u utorak oko 19:30 sati. Najsmrtonosniji je to incident otkad je 7. listopada izbio rat između palestinske vojno-političke organizacije Hamas i Izraela, piše Al Jazeera.

Palestinske vlasti pod kontrolom Hamasa odmah su za napad okrivile Izrael. Međutim, verzija priče koju je Izrael plasirao u eter mijenjala se gotovo iz sata u sat.

Hananya Naftali, pomoćnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, objavio je nakon napada na društvenoj mreži X da je do eksplozije došlo jer Izraelsko ratno zrakoplovstvo napalo Hamasovu bazu u bolnici u Gazi. Međutim, Neftali je tu objavu vrlo brzo obrisao te se oko 22:58 sati ispričao zbog dijeljenja "izvještaja novinske agencije Reuters" koji je sadržavao "lažnu tvrdnju da je Izrael napao bolnicu". "Budući da izraelska vojska ne bombardira bolnice, pretpostavio sam da je Izrael napao jednu od Hamasovih baza u Gazi", ustvrdio je Naftali.

Nešto ranije, oko 21:04 sati, izraelska je vojska na X-u ustvrdila da je eksplozija kod bolnice bila rezultat nepreciznog raketnog napada koji je izveo pokret Palestinski islamistički džihad. "Temeljem analize operativnih sustava izraelske vojske, neprijatelji su Izrael napali raketama koje su prošle pored bolnice kada je do eksplozije došlo", rekla je izraelska vojska.

Međutim, ispostavilo se da je ta objava prepravljena te da je ranija verzija sadržavala i navodni dokaz u obliku videozapisa. Novinar The New York Timesa Aric Toler osporio je vjerodostojnost tog videozapisa te istaknuo da sve upućuje na to da je snimka nastala 40 minuta nakon eksplozije kod bolnice.

Tal Heinrich, glasnogovornik izraelskog premijera Netanyahua, rekao je u utorak navečer da "izraelska vojska ne gađa bolnice", međutim Svjetska je zdravstvena organizacija iste večeri objavila da je od 7. do 17. listopada 51 zdravstvena ustanova u Gazi bila meta napada. U sukobu Hamasa i Izraela u tom periodu poginulo je 15 zdravstvenih djelatnika, a 27 ih je ozlijeđeno.

image

Satelitske snimke nastale nakon eksplozije kod bolnice al-Ahli Arab

Satellite image Š2023 Maxar Technologies/AFP
image

Oštećene zgrade pored bolnice al-Ahli Arab

Shadi AL-TABATIBI/AFP
image

Oštećene zgrade pored bolnice al-Ahli Arab

Shadi AL-TABATIBI/AFP

Izraelska je vojska prošlog tjedna u 22 bolnice u Gazi poslala naredbe za evakuaciju, a jedan je zdravstveni dužnosnik iz Gaze rekao da je Izrael na bolnicu al-Ahli Arab ispalio dva hica "upozorenja".

Netanyahuova je vlada u srijedu objavila video snimku kojom je htjela pokazati i dokazati da eksploziju kod bolnice nije mogao izazvati izraelski zračni napad. "Nema vidljivih znakova kratera ili dokaza o kraterima ili značajnijim oštećenima na zgradama", moglo se čuti u snimci.

Izraelski analitičar David Lisovtsev objavio je na X-u snimku koja je kružila komunikacijskom platformom Telegram, a koja je išla u prilog teoriji da je eksplozija rezultat neuspjelog raketnog napada. "Ovo je površinska eksplozija. Izgleda kao da je tamo pala neispravna Hamasova raketa. Kakvu je tragediju Hamas donio narodu u Gazi", ustvrdio je Lisovtsev.

Justin Bronk, viši znanstveni suradnik londonskog trusta mozgova Royal United Services Institute koji je specijaliziran za zrakoplovstvo i vojnu tehnologiju, objavio je u srijedu na X-u fotografiju spaljenog parkirališta pored bolnice koju je na istom tom X-u objavio analitičar Centra za pomorske analize, a na kojoj se vidi da eksplozija nije prouzročila krater. "Iako nije konačno, ali, ako je ovo je šteta koja je nastala tada je zračni napad manje vjerojatan od eksplozije neispravne rakete", rekao je Bronk.

Izraelska je vojska također objavila i video snimku na kojoj se može vidjeti kako glasnogovornik vojske Daniel Hagari prevodi navodni razgovor između dva Hamasova dužnosnika koji su naoko razgovarali o neispravnoj raketi koja je izazvala eksploziju kod bolnice al-Ahli Arab. Jedan je novinar na konferenciji za mediji Hagariju spomenuo da izraelska vojska nema besprijekoran kredibilitet, na što mu je ovaj rekao da je izraelska vojska prije znala slagati, ali da je ovaj slučaj drukčiji.

Iako je spomenuto petljanje dovoljno da poljulja bilo čiju vjeru u izraelske tvrdnje, ubojstvo iskusne palestinsko-američke novinarke medijske kuće Al Jazeere Shireen Abu Akleh koje se dogodilo u svibnju 2022. godine nanijelo je veliku štetu ugledu izraelske vlade.

Naime, Izrael je za njezino ubojstvo prvo optužio Palestince, a kasnije je rekao da postoji "visoka vjerojatnost" da ju je "slučajno" pogodio metak koji je ispalio izraelski vojnik. Istražno tijelo koje su oformili Ujedinjeni narodi kako bi se istražio taj slučaj reklo je u listopadu da su novinarku bez ikakvog povoda i razlog ubili izraelski vojnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:47