PAD VOJNOG ILJUŠINA

Stručnjak o ruskoj verziji priče: ‘Nema šanse! To je kao da u dućan idete - helikopterom‘

"Prevoženje ratnih zarobljenika tim avionom isto je kao da u trgovinu živežnim namirnicama idete helikopterom", rekao je stručnjak

Ulaz u selo Jablanovo koje je od mjesta na koje je pao ruski zrakoplov Iljušin-76 udaljeno 5-6 kilometara

 Pavel Kolyadin/Tass/Profimedia; Screenshot/X/

Svi putnici u vojnome zrakoplovu koji se srušio u Belgorodskoj oblasti poginuli su, rekao je tamošnji guverner Vjačeslav Gladkov, prenosi BBC. "Vojni transportni zrakoplov srušio se u okrugu Koročanski. Pao je u polje nedaleko od sela. Svi putnici koji su se nalazili u zrakoplovu poginuli su", napisao je Gladkov na Telegramu. Dodao je da je mjesto nesreće sada ograđeno i da je trenutačno u tijeku očevid.

Ranije je državna novinska agencija RIA objavila priopćenje ministarstva obrane po kojemu se u srijedu blizu ukrajinske granice srušio vojni transportni zrakoplov Iljušin Il-76. U njemu je bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su trebali biti razmijenjeni za ruske zarobljenike. U zrakoplovu su ukupno bile 74 osobe, među kojima šest članova posade i tri stražara, prenijela je RIA objavu ministarstva obrane. Nisu objavljene pojedinosti o uzroku pada.

Andrej Kartapolov, zastupnik u ruskom parlamentu i umirovljeni general je za vrijeme sjednice parlamenta rekao da su zrakoplov oborile tri rakete, no nije naveo izvor svojih informacija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Ukrajina oborila vojni zrakoplov koji se srušio u ruskoj regiji Belgorod, nazvavši to "barbarskim" činom, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Reuters nije mogao odmah provjeriti detalje tko je bio u avionu, ali Rusija i Ukrajina redovito razmjenjuju ratne zarobljenike. Ukrajinsko ministarstvo obrane i zračne snage nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Tko je bio u avionu?

Mark Voyger, bivši posebni savjetnik Zapovjedništvu američkih snaga u Europi za ruska pitanja, rekao je Sky Newsu da su informacije o zrakoplovnoj nesreći u Belgorodskoj oblasti "klimave" te da je "malo vjerojatno" da su u palom Iljušinu-76 bili ukrajinski ratni zarobljenici.

"Bez ikakvih problema možemo isključiti mogućnost da su ratni zarobljenici bili u zrakoplovu", rekao je Voyger te dodao da je zrakoplov bio jedan od skupljih modela koji je koristila ruska protuzračna obrana. Voyger kaže da je prevoženje ratnih zarobljenika tim avionom "kao da u kupovinu idete helikopterom". Voyger je rekao i da su prvi podaci s lica mjesta sugerirali da je Iljušin letio prema sjeveru, a ne prema ukrajinskoj granici, odnosno prema zapadu. Dodao je da je moguće da je zrakoplov poletio iz Egipta. "Ako je tako, moguće je da je prevozio pripadnike plaćeničke vojske Wagner ili municiju. Što se mene tiče, malo je vjerojatno da su u njemu bili ukrajinski ratni zarobljenici", rekao je Voyger.

Profesor Michael Clarke, obrambeni i sigurnosni analitičar, rekao je da je izgledalo da je Iljušin bio u "jednom komadu" kada je pao u Belgorodskoj oblasti te da to sugerira da nije pogođen s tri rakete kako tvrdi Rusija. Informacije o padu nisu potpuno koherentne i Rusija će situaciju pokušati okrenuti u svoju korist, tvrdi Clarke. Clarke je također rekao da Rusi ratne zarobljenike uglavnom ne prevoze zrakoplovima. "Većinom ih prevoze vlakovima i autobusima. Ta putovanja traju po 20-30 sati. U ovom mi trenutku ne djeluje uvjerljivo da su ih prevozili zrakoplovom", dodao je analitičar.

Nije sve sasvim jasno

S druge strane, BBC navodi kako je jedan bivši ukrajinski ratni zarobljenik još 2022. poručio kako je prije razmjene zarobljenika bio prevezen upravo avionom koji je poletio s aerodroma Taganrogu i to bliže k mjestu na kojem se odvila razmjena. I drugi ratni zarobljenici koji su u međuvremenu razmijenjeni poručili su slično za ukrajinske medije, i to relativno nedavno. No, BBC naglašava kako ne mogu potvrditi da su u ovom oborenom Il-76 bili ukrajinski zarobljenici.

Stručnjak za protuzračnu obranu Christopher Petrov, iz poznate kompanije Janes, poručio je za BBC da prizor pada letjelice indicira da je došlo do štete koje je nastala prije udara u zemlju.

- Oko sekundu ili dvije prije udara čini se da je na avionu izbio požar, a maleni fragment aviona se odvaja od prednjeg dijela letjelice i pada, kaže Petrov koji dodaje da i da "dim vidljiv na snimci" ukazuje na mogućnost djelovanja projektila zemlja-zrak, iako se to ne može sa sigurnošću potvrditi.

Video snimka koju je na Telegramu objavila Baza, kanal povezan s ruskim sigurnosnim službama, a potvrdio Reuters, prikazuje veliki zrakoplov kako pada u blizini sela Jablonovo u regiji Belgorod i nakon eksplozije pretvara se u golemu vatrenu kuglu.

Regija Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, bila je pod čestim napadima Ukrajine posljednjih mjeseci, uključujući prosinački raketni napad u kojem je poginulo 25 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:18