JEZIVA NAJAVA

Stručnjak: ‘Putin mi je vrlo ležerno rekao: Hitler do 1939. nije napravio apsolutno ništa loše‘

‘Hitlerov argument je bio da on jednostavno ponovno ujedinjuje povijesne njemačke zemlje. Isto sada govori Putin‘, rekao je Sherr

Ilustracija

 Jack Guez/AFP

Od početka invazije na Ukrajinu, namjere i doktrina ruskog predsjednika Vladimira Putna postale su predmetom detaljne analize, a mnogi se sada prisjećaju i njegovih ranijih izjava koje se sada iščitavaju u sasvim novom svjetlu.

James Sherr, viši stručni saradnik na estonskom institutu za vanjsku politiku, koji je prisustvovao brojnim sastancima koje je organizirao think tank Valdai Discussion Club, a koji je više puta ugostio i ruskog predsjednika između 2008. i 2017., prisjetio se Putinovih opservacija o Hitleru.

Sherr je rekao da se sjeća kako je Putin 'vrlo ležerno' na konferenciji 2009. izjavio da 'nema apsolutno ništa loše u vanjskoj politici Adolfa Hitlera ili bilo čemu što je radio do ožujka 1939.', kada su nacisti anektirali dijelove Češke i Moravske.

'Hitlerov argument je bio da on jednostavno ponovno ujedinjuje povijesne njemačke zemlje', rekao je Sherr. 'Na isti način Putin sada govori o jedinstvu Rusije i ruskog svijeta. Postajalo je jasno da je doktrinarna osnova Putinove vanjske politike vrlo slična onom ranijem razdoblju Hitlerove politike, kada je rekao Chamberlainu i drugima: 'Samo uzimam ono što je naše povijesno'.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:39