EKSPERTIZA DR. AKRAPA

Stručnjak raskrinkao Vučićev teatar apsurda: ‘Niti je Zapad stao na stranu Srbije, niti je Kurti izazvao kaos na Kosovu‘

Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba smatra da Vučić radi sve kako bi skrenuo pažnju javnosti s pravih problema

Kamioni blokiraju promet  na Kosovu

 Erkin Keci/Anadolu Agency Via Afp

Beograd i Priština dobili su mjesec dana za postizanje nekakvog dogovora. Koliko je on i u kojoj formi uopće moguć? Može li se ponovno očekivati napetost koja može prijeći u istinski sukob? Dr. sc. Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba kazao je u HTV-ovom središnjem Dnevniku kako napetost teško može prijeći u istinski sukob. Ali se mogu očekivati provokacije, koje dolaze uglavnom sa srpske strane.

- Naime, povijest odnosa Srbije i Kosova pokazala je da će predsjednik Vučić, kada je on na vlasti, iskoristiti svaki trenutak, odnosno svaki povod kako bi skrenuo pažnju srbijanske javnosti i dijela međunarodne javnosti s onih, uistinu, ključnih pitanja, koja opterećuju Srbiju i odnos Srbije na međunarodne odnose, poručio je Akrap.

Kosovo je od danas trebalo uvesti zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni "ulazno-izlazni dokument". Trebali su i zabraniti korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole. Akrap je dodao kako to nije problem, već je pravo pitanje zašto Srbija odugovlači, a želi ući u Europsku uniju, s primjenom svih onih pravila i normi ponašanja Europske unije. I pridržavanje sigurnosne i vanjske politike Europske unije.

- To znači priključivanje Europskoj uniji u sankcijama prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, naglasio je Akrap.

Prorežimski mediji u Srbiji ističu da su SAD i Europska unija prvi put stali na stranu Beograda. Dr. Akrap je rekao kako su Vučićevi mediji pokazatelji pravog teatra apsurda.

- Nije Zapad stao, ni Europska unija, ni jedna članica NATO-a na stranu Vučića. To je jednostavno politika Europske unije za deeskalacijom svakog sukoba. I svođenje stvari na onu mjeru i jezik koji se treba razgovarati. To je jezik diplomacije, jezik dogovora i razgovora, nikad jezik sile i jezik nasilja, poručio je Akrap.

Vučić zna da vojska Srbije ne može ići na Kosovo, niti se može približiti Kosovu s obzirom na sporazum.

- To je još jedna u nizu dezinformacija koje distribuiraju Vučićevi dnevnici, istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:27