‘WOKE‘ KULTURA

Studenti s Oxforda uklonili portret kraljice Elizabete i podijelili Britaniju: ‘Staljin bi bio ponosan‘

Studenti su izazvali polemiku uklanjanjem slike kraljice navodeći da predstavlja neželjeni simbol "nedavne kolonijalne prošlosti"
Kraljica Elizabeth II
 Joe Giddens/Pa Images/Profimedia

Studenti Sveučilišta Oxford, zagovornici tzv. "woke" kulture, izazvali su u srijedu polemiku uklanjanjem slike kraljice Elizabete II. sa zida zajedničke studentske prostorije navodeći da predstavlja neželjeni simbol "nedavne kolonijalne prošlosti", dok je ministar obrazovanja tu odluku nazvao "apsurdnom".

Izraz "woke" se koristi još od afroameričkih građanskih pokreta 60-ih i 70-ih, a danas se taj pojam posebice odnosi na svijest o pitanjima koja se tiču ​​socijalne i rasne pravde te je zamijenio donedavni izraz "ratnika za socijalnu pravdu" (SJW). Nedavno su se na meti "woke" aktivista našli i Meštrovićevi spomenici Indijancima u Chicagu.

Studentski odbor Zajedničke studentske prostorije (MCR) Koledža Magdalen, udruženja završne godine dodiplomskih studija, glasao je za skidanje portreta jer "za neke studente, prikazi monarha i britanske monarhije predstavljaju nedavnu kolonijalnu prošlost", prenio je The Times.

Mnogi od studenata koji su glasali za uklanjanje portreta su međunarodni studenti.

Ministar obrazovanja Gavin Williamson je tu odluku, koja je ponovo potaknula raspravu o kolonijalizmu i rasizmu u Ujedinjenoj Kraljevini, nazvao "apsurdnom".

Te se rasprave svako male vode od prosvjeda pokreta Black Lives Matter (BLM) u SAD-u.

Elizabeta II., koja sljedeće godine slavi 70 godina na vlasti, "je šefica države i simbolizira ono najbolje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tijekom svoje duge vladavine bez posustajanja radi na promicanju britanskih vrijednosti snošljivosti, otvorenosti i poštovanja u svijetu", napisao je Williamson na Twitteru.

image
Sveučilište Oxford, Koledž Magdalen
Miscellany/Alamy/Alamy/Profimedia

List The Daily Express ozlojeđeno se osvrnuo na odluku studenata naslovom "Kako se usude!".

Dnevni list The Telegraph navodi da je kraljica najnovija u nizu žrtava "kulture odstranjivanja" (cancel culture).

Predsjednik studentske udruge MCR Matthew Katzman je kazao da je odluka donesena nakon zaključka da bi ta prostorija trebala biti za sve te tako imati i neutralni predznak.

Predsjednica Koledža Magdalen je rekla da ti studenti ne predstavljaju koledž osnovan prije više od 550 godina, ali da imaju pravo na "slobodu izražavanja i političku raspravu".

Ponekad, nastavila je "to predstavlja provociranje starije generacije i reklo bi se da to ovih dana nije teško".

Politički bloger konzervativne struje Paul Staines je na svojoj internetskoj stranici Guido Fawkes napisao da bi "Staljin bio ponosan".

Krajem 2019. bivši američki predsjednik Barack Obama održao je govor upozorenja o porastu "woke kulture" kao vrlo isključive i osuđujuće.

"Gledajući mlade ljude po društvenim mrežama, stvorio sam dojam da je njihov način promjene zapravo što više osuđivati druge ljude. Ako tvitam ili stavljam oznaku o tome kako nešto nisi napravio dobro ili si koristio pogrešnu imenicu, onda mogu sjesti i osjećati se odlično jer mogu reći: "čovječe, vidiš li kako sam bio ‘woke’? Prozvao sam te! Ali to je dosta. Ako ćete bacati kamenje, vjerojatno nećete dogurati daleko”, rekao je tada Obama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:38