KOMŠIĆEVA KANDIDATKINJA

STUDENTI USTALI PROTIV POZNATE KNJIŽEVNICE MARTINE MLINAREVIĆ SOPTE 'Kakvu poruku država šalje ako za veleposlanicu imenuje osobu bez diplome!?'

 Facebook Martina Mlinarević Sopta

Studenti triju politoloških fakulteta u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci oštro su se usprotivili izboru Martine Mlinarević Sopte, poznate spisateljice iz Hercegovine, za veleposlanicu Bosne i Hercegovine u Češkoj nakon što se utvrdilo kako ne posjeduje fakultetsku diplomu, te su poručili kako time država BiH šalje poruku da je uzalud studirati i da im je budućnost odseliti se iz nje.

U zajedničkome priopćenju asocijacija studenata Fakulteta političkih znanosti Sarajevo “SPONA”, studentska organizacija Fakulteta političkih znanosti Banja Luka, te udruga Hrvatski studentski politološki forum iz Mostara pozvali su Predsjedništvo BiH da poništi odluku o imenovanju Mlinarević za veleposlanicu.

- Tražimo da institucije BiH krenu raditi svoj posao, zaustave protuzakonito imenovanje, kompromitaciju naše zemlje i promoviranje nejednakosti BiH građana pred zakonom. Svi studenti u BiH, bez iznimke, imaju puno pravo da postave pitanje cjelokupnoj BiH javnosti, zašto uopće plaćati skupocjene studije i teško polagati ispite kako bi stekli potrebne kvalifikacije i znanja, ako je očito da sama država, čak i u vlastite diplomatske službe, šalje nekvalificirane kadrove?! - navodi se u zajedničkom studentskom priopćenju.

Martinu Mlinarević je za veleposlanicu u Pragu predložio član BiH Predsjedništva Željko Komšić iz kvote Hrvata, nakon što je odmah po stupanju na dužnost smijenio više od deset hrvatskih diplomata samo zato što ih je prethodno imenovao bivši član državnog vrha zemlje Dragan Čović.

Nedavno je u BiH objavljen službeni dokument u kojemu se navodi kako Mlinarević, poznata po oštrim kritikama političkih predstavnika iz HDZ-a BiH, nema završen fakultet iako se to predviđa kao obvezno u pravilniku ministarstva vanjskih poslova o angažiranju veleposlanika.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH nakon toga potvrdilo je kako ova veleposlanica, koja je u međuvremenu dobila agreman Češke, nema završen fakultet.

Studenti triju politoloških fakulteta smatra skandaloznom odluku predsjedništva da imenuje Mlinarević veleposlanicom.

- Imenovanje veleposlanice Mlinarević unatoč činjenici da dotična nije ispunila zakonski propisane uvjete, odnosno ne posjeduje sveučilišnu diplomu, nedvojbeno predstavlja snažan udar na demokratske i pravne temelje BiH. Sporno imenovanje smatramo utoliko skandaloznijim s obzirom na činjenicu da je njime Predsjedništvo BiH prekršilo vlastitu odluku o postupku imenovanja veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH koju je upravo samo usvojilo 22. travnja 2013.", navode studenti iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke - navode studenti.

Upozorili su kako Predsjedništvo BiH ovakvom odlukom šalje lošu poruku i ljudima da napuštaju ovu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:46