‘ČUDESNI NOVAC‘

Studentica kojoj je pogrešno uplaćeno 850.000 umjesto 85 funti neće u zatvor: ‘Smatrala sam to božjim darom‘

Mora odraditi 14 tjedana društveno korisnog rada i da se podvrgne savjetovanju, no ne mora vratiti novac koji je potrošila

Sibongile Mani

 Facebook/

Studentica kojoj je greškom na račun uplaćeno 850.000 umjesto uobičajenih 85 funti mjesečne stipendije za troškove hrane na sveučilištu, u 73 dana potrošila je oko 50.000 funti te je odlučeno da neće u zatvor, piše Daily Mail.

Stipendistica Sibongile Mani (32) ostala je šokirana kad je na račun primila 10.000 puta više novca od očekivanog. Provjeravajući stanje na računu, siromašna studentica vidjela je da je preko noći postala multimilijunašica sa 14 milijuna randa na računu. Oduševljeno se upustila u trošenje, ne mareći otkud je novac stigao.

Standardnu garderobu zamijenila je dizajnerskim krpicama, sebi i prijateljicama kupila je najnovije iPhone, a promijenila je i frizuru kupujući peruansku periku koja stoji 200 funti. Povoljna piva u baru Sveučilišta Walter Sisulu u Mthathi zamijenjena je bocama viskija od 100 funti koje je kupovala na mjestima gdje je partijala.

Njezin novi životni stil, koji je stajao oko 666 funti dnevno, ubrzo je zainteresirao ljude. Mani je otkrivena kad je u supermarketu ostavila potvrdu na blagajni koja je pokazivala kako na računu ima više od 800.000 funti. Prijavljena je policiji, uhićena je i optužena za krađu i prijevaru, a u 2022. osuđena je na 5 godina zatvora nakon što je potrošila 818.000 randa (oko 50.000 funti u 2017. kad se krađa dogodila).

Nakon što je osuđena, napisala je na blogu da je novo stanje na računu smatrala božjim darom i čudesnim novcem i nije dva put razmislila je li ga pogrešno potrošiti. Njezin odvjetnica Asanda Pakade žalila se na temelju toga što Mani nije opasna za društvo, nije tražila taj novac i time nije kandidat za prenapučene zatvore.

Suci su se složili da će mani ukinuti petogodišnju zatvorsku kaznu pod uvjetom da u tom razdoblju ne počini krađu ili prijevaru. Udanoj majci dvoje djece rečeno je da mora odraditi 14 tjedana društveno korisnog rada i da se podvrgne savjetovanju, no ne mora vratiti novac koji je potrošila.

- Mani osjeća veliko olakšanje i jako je sretna što ne mora u zatvor. Pokušat će sve ovo ostaviti iza sebe i početi ispočetka, rekla je Pakade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:39