AGONIJA U DUBAIJU

Studentica lagano dotaknula zaposlenicu zračne luke, a onda je krenula višemjesečna agonija: ‘Turisti, ne idite tamo!‘

Lokalni se prevaranti često koriste neutemeljenim tvrdnjama kako bi osigurali novac od nagodbe, upozoravaju stručnjaci

Elizabeth Polanco De Los Santos

 Detained In Dubai/Swns/Swns/Profimedia/Detained In Dubai/swns/swns/profimedia

Studentica iz New Yorka osuđena je na godinu dana zatvora zbog ‘napada i vrijeđanja‘ osoblja zračne luke u Dubaiju, nakon što je nježno dotakla ruku jednog zaposlenika osiguranja, kažu njezini odvjetnici, piše Insider.

Elizabeth Polanco De Los Santos (21) putovala je u srpnju s prijateljem i presjedala u zračnoj luci u Dubaiju na putu iz Istanbula za New York. No ondje je bila podvrgnuta ‘ponižavajućem i bolnom pretresu‘, objavila je organizacija ‘Detained in Dubai‘ (‘Zatvoreni u Dubaiju‘, prev.) u svojem priopćenju za javnost.

Prilikom odabira leta, Elizabet i njezin prijatelj su kupili kartu s presjedanjem u Dubaiju na letu koji je išao preko Pariza.

‘Elizabet je u Dubaiju bila u tranzitu i to na samo šest sati. No na kraju je bila prisiljena ondje ostati mjesecima i još je morala platiti 50.000 dolara za odvjetničke i razne druge troškove‘, kazao je Radha Stirling iz organizacije ‘Detained in Dubai‘.

‘Rečeno joj je da je osuđena na godinu dana zatvora, no ‘ako sve prođe dobro‘, zadržat će je samo dok ne uspije rezervirati sljedeći let iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE)‘, kazao je Stirling.

Nakon što je na zahtjev zaposlenice osiguranja zračne luke u Dubaiju skinula steznik koji je nosila po preporuci liječnika, Elizabet je rekla da su joj odbili pomoći da ga ponovno stavi - što je proces za koji su obično potrebne dvije osobe - te joj zapriječili izlaz.

U tom je trenutku ‘nježno dodirnula‘ ruku jedne od čuvarica u namjeri da je nagovori da pozove njezinog prijatelja da joj pomogne. Osiguranje zračne luke tada ju je zadržalo zbog ‘dodirivanja zaposlenice carinske službe‘. Za Elizabet, inače studenticu koledža Lehman, tada počinje višemjesečna agonija u kojoj se stalno seljakala iz jednog hotelskog pritvora u drugi čekajući termin saslušanja na sudu.

Iako možda neće završiti u zatvoru na godinu dana, Elizabet će morati ostati u UAE sve dok joj se ne odobri napuštanje zemlje.

‘Čak i da sutra donesu odluku o njezinoj deportaciji, ona će sve do tog trenutka morati ostati u pritvoru, a za to vrijeme neće znati hoće li biti novih odgoda ili će ipak morati odslužiti punu kaznu‘, kazao je Stirling. ‘Ovo je za jednu 21-godišnjakinju strašna situacija.‘

‘Nazadni pravni sustav‘

Elizabeth Polanco De Los Santos nije jedina Amerikanka koja je postala žrtvom ‘nazadnog pravnog sustava‘ Ujedinjenih Arapskih Emirata‘, kazao je Stirling.

Pokretanje sudske parnice protiv nekoga u Dubaiju okidač je za čitav niz kompliciranih pravnih procesa tijekom kojih se optuženoj stranci zabranjuje napuštanje zemlje.

Lokalni se prevaranti često koriste neutemeljenim tvrdnjama kako bi osigurali novac od nagodbe, rekao je Stirling, navodeći slučajeve Tierre Allen i Petera Clarka.

Tierra Allen je morala platiti oko 1300 dolara da joj lokalne vlasti u Dubaiju ukinu zabranu putovanja, nakon što su je uhitili i držali u pritvoru mjesecima zbog ‘vrištanja u javnosti‘ nakon prometne nesreće, prema organizaciji ‘Detained in Dubai‘.

Organizacija je također istaknula slučaj Petera Clarka, muškarca iz Kalifornije koji je platio 50.000 dolara nakon što je uhićen i dva mjeseca bio pritvoren u Dubaiju pod optužbom da je prekršio zakone o drogama u toj zemlji, jer je legalno pušio kanabis prije nego se ukrcao na let za Dubai.

‘Američki građani moraju biti svjesni da je Dubai opasno mjesto za posjetitelje‘, rekao je Stirling. ‘Svaka zemlja u kojoj bilo kakva nepotkrijepljena optužba može rezultirati dugim zatvorom je neprihvatljiv izbor za turiste, a Dubai bi se morao potruditi da prekine s praksom ovakvog pravnog zlostavljanja."

Ministarstvo pravosuđa Ujedinjenih Arapskih Emirata nije odgovorilo na zahtjev Insidera za komentarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:02