PRAVE BROJKE

Studija na 135.000 pacijenata pokazala koliko je puta smrtnost od Covida-19 viša nego kod gripe

‘Naša studija pokazuje da je covid-19 mnogo ozbiljniji od gripe‘, rekla je u izjavi Catherine Quantin
Liječnici u Italiji
 Alberto Pizzoli/AFP

Stopa smrtnosti među oboljelima od covida-19 u francuskim bolnicama tri puta je veća nego među oboljelima od gripe, stoji u rezultatima francuske studije.

U proljeće je umrlo 16,9 posto hospitaliziranih zbog covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, dok je tijekom zime 2018-19. umrlo 5,8 posto hospitaliziranih zbog gripe.

No pacijenti sada možda imaju bolje liječenje u odnosu na početak pandemije.

"Naša studija pokazuje da je covid-19 mnogo ozbiljniji od gripe", rekla je u izjavi Catherine Quantin koja je vodila studiju Sveučilišne bolnice u Dijonu.

Quantin je istaknula da nalazi posebno uzbunjuju s obzirom da je sezona gripe 2018-19. bila najsmrtonosnija u posljednjih pet godina.

Istraživanje je temeljeno na podacima o primljenima u privatne i državne bolnice i obuhvatilo je 135.000 pacijenata.

Znanstvenici su utvrdili i da veći postotak oboljelih od covida-19 treba intenzivnu njegu. U prosjeku oni su ostajali i duže na odjelima intenzivne njege, prosječno 15 dana što je gotovo dvostruko duže nego u slučajevima gripe. Također im je gotovo dvostruko češće trebao respirator.

No u bolnicama je zbog covida završio mnogo manji udio djece u odnosu na epidemiju gripe.

Studija je utvrdila da je među hospitaliziranima zbog covida bilo 1,4 posto mlađih od 18 dok je ih je zbog gripe bilo 20 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:30