RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Stvara li se pakt iz pakla? U Pjongjang sletjelo pismo: ‘Moramo zajedno raditi na miru i stabilnosti‘

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
 Anatolii Stepanov/Afp

Ključni događaji:

- Milijuni ukrajinskih kućanstava bez rasvjete i grijanja

- Finska će Ukrajini poslati energetsku opremu

- Rusi ostaju bez projektila dugog dometa?


Herson opet ima struju

Struja je vraćena u grad Herson na jugu Ukrajine nakon što je ranije ovog mjeseca oslobođen od ruske okupacije, objavio je u subotu zamjenik predstojnika ureda predsjednika Kirilo Timošenko.

"Najprije opskrbljujemo električnom energijom ključnu gradsku infrastrukturu, a zatim odmah i kućanske potrošače", napisao je Timošenko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.

Grad je bio bez struje, centralnog grijanja i tekuće vode kada su ga ukrajinske snage oslobodile 11. studenoga.

Ruske snage zauzele su Herson ubrzo nakon invazije Moskve 24. veljače i to je bio jedini regionalni glavni grad koji su uspjeli zauzeti.

Njihovo povlačenje označilo je značajan gubitak za Moskvu, ali ukrajinski dužnosnici kažu da ruske snage još uvijek granatiraju grad s druge strane rijeke Dnjepra.

Načelnik lokalne uprave rekao je u petak da je u proteklih šest dana ubijeno 15, a ranjeno 35 osoba.

image
Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp
image
Bulent Kilic/Afp

Stvara li se pakt iz pakla?

Kineski predsjednik Xi Jinping pismom se obratio sjevenokorejskom diktatoru Kim jong-Unu i pružio mu ruke suradnje. Razlog je, kako kaže Xi, kako bi se zajedno radili na globalnom miru, stabilnosti i napretku.

Sjevenokorejska agencija KCNA nije spominjala svježe napetosti na poluotoku i konstatno ispaljivanje raketa od strane Pjongjanga.


Rusi ostaju bez projektila dugog dometa?

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svom dnevnom izvještaju dotaknuli su se fotografije na kojoj se vide ostaci krstarećeg projektila AS-15 Kent. Upravo ta slika Britancima je jasan dokaz da Rusi polako ostaju bez projektila dugog dometa i da sa starih nuklearnih projektila uklanjaju nuklearne bojeve glave i ispaljuju ‘suhe‘ rakete.

Naime, projektil AS-15 Kent je osamdesetih osmišljen isključivo kao sustav za ‘nuklearnu isporuku‘.

- Iako će takav sustav još uvijek proizvesti određenu štetu kroz kinetičku energiju projektila, malo je vjerojatno da će postići razarjući učinak. Rusija se nada da će takve rakete funkcionirati kao mamac i odvratiti ukrajinsku protuzračnu obranu. Međutim, ova improvizacija jasno naglašava razinu iscrpljenosti ruskih zaliha projektila dugog dometa.


Finska će Ukrajini poslati energetsku opremu

Finski ministar gospodarstva Mika Lintila rekao je da bi Finska mogla poslati prvu seriju energetske opreme u Ukrajinu sljedeći tjedan.

Nakon ruskih masovnih raketnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu 23. studenoga, Lintila je započeo razgovore s finskim tvrtkama u energetskom sektoru "kako bi koordinirao napore za pomoć Ukrajincima".

"Jučer sam zamolio tvrtke da doniraju opremu, a danas su tvrtke pozitivno odgovorile na zahtjev", napisao je Lintila na Twitteru.


Milijuni ukrajinskih kućanstava bez rasvjete i grijanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je šest milijuna ukrajinskih kućanstava još uvijek bez struje nakon masovnih raketnih napada koji su ovaj tjedan pogodili zemlju, piše BBC.

"Od ove večeri nestanak struje nastavlja se u većini regija i u Kijevu", rekao je u svom večernjem obraćanju.

No dodao je da se broj pogođenih kućanstava od srijede prepolovio. Ipak, milijuni ljudi su ostali bez svjetla, vode ili grijanja kako zima dolazi.

Govoreći u video obraćanju, predsjednik Zelenski je rekao da su glavni grad i njegova okolna regija među najteže pogođenim napadima. Rekao je da su mnogi stanovnici u gradu bez struje "20 ili čak 30 sati".

Rekao je da su druga područja među najteže pogođenim Odesa na jugu, Lavov na zapadu, kao i Vinice i Dnjepropetrovsk u središnjem dijelu Ukrajine.

Predsjednik Zelenski apelirao je na sve da koriste uređaje koji štedljivo troše energiju: "Ako vam ne nestane struje, to ne znači da je problem gotov. Molim vas, ako imate struje, to ne znači da možete uključiti nekoliko snažnih električnih uređaja odjednom. Moramo izdržati ovu zimu, zimu koju će svi pamtiti", rekao je.

image

Kijev noću

Bulent Kilic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:17