ODLAZAK SVJEDOKA

SUĆUT PREMIJERA DAČIĆA Rasim Ljajić: 'Jovanka će biti pokopana kraj Tita u Kući cvijeća'

Njenom smrću odlazi i jedan od posljednjih najpouzdanijih svjedoka povijesti naše nekadašnje države, poručio je Dačić
Beograd, 230310.Ministarstvo unutrasnjih poslova.Ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Udovica bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ Jovanka Broz preminula je u nedjelju u 11,45 sati u Beogradu u 89. godini, uslijed zastoja u radu srčanog mišića, a bit će najvjerojatnije pokopana u Kući cvijeća.

Vrijeme pogreba bit će naknadno objavljeno, a vlada Srbije nedavno je odlučila udovoljiti Jovankinoj želji da bude pokopana uz supruga u Kući cvijeća.

Vlada Srbija najavila je da će u ponedjeljak formirati organizacijski odbor za ispraćaj Jovanke Broz, te da će se tada odrediti mjesto i datum pogreba.

"Najverojatnije ćemo donijeti odluku da ona bude pokopana u Kući cvijeća, u susjednoj prostoriji pored središnje u kojoj je pokopan njezin suprug, nekadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito", rekao je Tanjugu potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić, inače jedan od rijetkih dužnosnika koji je zadnjih nekoliko godina bio u izravnim kontaktima s Jovankom Broz.

Ljajić je rekao i da su u tijeku razgovori s članovima njezine obitelji o proceduri i datumu sprovoda.

Srbijanski premijer Ivica Dačić uputio je brzojav sućuti obitelji Jovanke Broz i istaknuo da njezinom smrću "odlazi i jedan od posljednjih najpouzdanijih svjedoka povijesti naše nekadašnje države, koja je progonom platila tu činjenicu".

"Nažalost, povijesna nepravda prema njoj počela se ispravljati tek pred kraj njezina života. Vlada Republike Srbije smatra da Jovanka Broz treba biti pokopana pored svog supruga Josipa Broza Tita i u tom smislu će donijeti odgovarajuće odluke", navedeno je u Dačićevom brzojavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:51