ZATOČEN U SVETOJ ZEMLJI

Sud Australcu zabranio odlazak iz Izraela sve do 9999. godine: Jako se zamjerio bivšoj ženi...

‘Od 2013. sam zatočen u Izraelu‘, kaže Huppert koji je odlučio progovoriti kako bi pomogao drugima u sličnoj situaciji

Izraelska granica; ilustracija

 Majdi Fathi/AFP

Jednom Australcu, nastanjenom u Izraelu, zabranjen je izlazak iz zemlje na čak 8000 godina jer bivšoj supruzi nije platio skoro dva milijuna eura alimentacije, piše Guardian.

Noam Huppert (44), analitički kemičar koji radi za jednu farmaceutsku kompaniju, ne smije napustiti Izrael do 31. prosinca 9999. godine prema odluci iz 2013. koju je na zahtjev njegove bivše žene donio obiteljski sud.

Sud je također odlučio da Huppert mora plaćati po 5.000 šekela (oko 1.400 eura) mjesečno do 18. godine svakog od njegovo dvoje djece. Nije jasno je li Hupper do sada išta platio ili čitav iznos mora platiti odjednom kako bi uklonio zabranu napuštanja zemlje. Čini se da je godina 9999. odabrana zato što je to najviši mogući datum kojeg online sistem može izbaciti.

Huppertova bivša supruga, državljanka Izraela, vratila se u Izrael s njihovo dvoje djece 2011. godine kad su djeca imala tri mjeseca i pet godina. Hupper je došao za njima 2012. te kaže kako već osam godina ne smije napustiti zemlju bez obzira na razlog, uključujući i posao.

'Od 2013. godine sam zatočen u Izraelu', kaže Huppert i dodaje kako je on jedan od mnogih stranih državljana koje proganja izraelsko pravosuđe samo zato što su bili u braku s osobom izraelske nacionalnosti. Kaže da je odlučio progovoriti kako bi 'pomogao drugima koji se nalaze u ovoj, potencijalno po život opasnoj, situaciji'.

Izraelski obiteljski zakon često je na meti kritika jer diskriminira žene. 2018. godine ministar financija je otkrio da čak 43 posto rastavljenih očeva odbija plaćati bilo kakvu alimentaciju svojim bivšim suprugama, a samohrane majke koje se oslanjaju na državu jer im bivši muževi ne daju novac, od ovog su ljeta u problemima zbog financijskih rezova u državi.

Međutim, presuda iz 2017. godine kaže kako očevi više ne bi trebali jedini biti odgovorni za alimentaciju, pogotovo zato što ima sve više žena koje zarađuju više od muškaraca.

'Istini za volju, srž obiteljskog zakona u Izraelu - dakle, zakon o braku i razvodu - karakterizira manjak ravnopravnosti između žena i muškaraca', kazao je sudac Noam Solberg. 'Unatoč tome, nema opravdanja za nejednaku raspodjelu alimentacije za djecu.'

Među savjetima američkog State Departmenta za sve one koji putuju u Izrael, nalazi se i upozorenje građanima da izraelski civilni i vjerski sudovi 'aktivno upražnjavaju svoje pravo da, posebno stranim državljanima, zabrane napuštanje zemlje dok eventualni dugovi ili druga kršenja propisa ne budu riješeni'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:00