UBOJSTVA U SARAJEVU

Sud BiH oslobodio bivše policijske dužnosnike optužbi za ratni zločin: ‘Vikić i Pušina nisu krivi‘

Za zločin u Sarajevu još nitko nije kažnjen, a mediji su kao izravnog počinitelja ubojstva zarobljenika navodili Nedžada Herendu

Tužiteljstvo BiH/Ilustracija

 Bernard Covic/Cropix

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je oslobodio optužbi za ratne zločine bivšeg zapovjednika posebne policijske postrojbe MUP-a BiH Dragana Vikića i ratnog ministra unutarnjih poslova Jusufa Pušinu te još dvojicu bivših policajaca.

Vikić, koji slovi za heroja obrane Sarajeva u prvim ratnim danima, te Pušina kao i policajci Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, bili su optuženi za zločin protiv ratnih zarobljenika, a sud je nepravomoćnom presudom utvrdio kako Tužiteljstvo BiH nije ponudilo uvjerljive dokaze o njihovoj krivnji.

"Sud je utvrdio da nije bilo Vikićeve zapovjedne odgovornosti niti njegove stvarne kontrole nad počiniteljima ubojstva. Pravda je zadovoljena", kazala je novinarima Vikićeva odvjetnica Adna Dobojlić, dodajući da je pravo pitanje zašto stvarni počinitelji zločina koji je nedvojbeno počinjen do danas nisu procesuirani.

Optužnica se temeljila na tvrdnji da su Vikić i Pušina po zapovjednoj odgovornosti krivi jer nisu spriječili ubojstvo osam zarobljenih pripadnika JNA. Njih su pripadnici teritorijalne obrane BiH zarobili u travnju 1992. godine tijekom borbi za obranu Sarajeva, nakon što im se u predgrađu pokvario transporter.

Nakon zarobljavanja predali su ih civilnoj policiji. Policajci su ih doveli u središte grada, a pod još nerazjašnjenim okolnostima strijeljani su u Velikom parku u blizini Doma policije u kojoj je bilo sjedište postrojbe kojom je zapovijedao Vikić. Tijela ubijenih odvezena su iz parka, spaljena i pokopana na tajnoj lokaciji.

Pušina je tada bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova, a kasnije je imenovan ministrom. U optužnici je bilo navedeno kako njih dvojica nisu spriječili ubojstva niti su poduzeli mjere kako bi se kaznili počinitelji zločina.

Za zločin u Velikom parku još nitko nije kažnjen, a mediji su kao izravnog počinitelja ubojstva zarobljenika navodili Nedžada Herendu, bivšeg pripadnika postrojbe "Ševe", koja je djelovala pri Službi državne sigurnosti (SDS) MUP-a BiH.

Herenda živi u Nizozemskoj i do danas nije izručen BiH, a pretpostavlja se da je dobio zaštitu nakon što je ranije pristao biti svjedokom u istrazi koju je haško tužiteljstvo, dok je na njegovom čelu bila Carla Del Ponte, vodilo protiv ratnog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Kao počinitelja tih ubojstva Herendu je tijekom iskaza na suđenju Vikiću izravno naveo i Zlatko Miletić, bivši ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH i sadašnji zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH.

"Ne mogu vjerovati da nadležne institucije još nisu rasvijetlile slučaj zločina u Velikom parku, kao što mi je nevjerojatno da se Nedžad Herenda 30 godina nakon tog zločina nalazi na slobodi", kazao je Miletić tijekom svjedočenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 00:24