NEPRAVOMOŽNA PRESUDA

Sud BiH oslobodio ravnatelja obavještajne službe optužbi za izuzimanje snimki iz jedne pošte

Šef sudskog vijeća rekao je kako nema dvojbe da je nad procesom ravnatelju OSA-e "lebdio duh nekih politika".
Ilustracija
 Cropix

Sud Bosne i Hercegovine u petak je nepravomoćno oslobodio ravnatelja obavještajne službe te zemlje Osmana Mehmedagića optužbi za zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako Tužiteljstvo BiH nije uspjelo dokazati navode iz optužnice da je ravnatelj Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) prekršio zakon kada je svojim podređenima naložio da iz jedne poštanske poslovnice u Sarajevu izuzmu snimke nadzornih kamera.

Optužnica se temeljila na tvrdnji kako je Memhedagić to učinio da bi otkrio i obračunao se s osobama koje su protiv njega podnijele anonimne kaznene prijave.

Predsjedatelj sudskog vijeća Branko Perić kazao je tijekom izricanja presude da svjedoci koje je izvelo tužiteljstvo nisu potvrdili niti jedan navod iz optužnice, a bili su takvi da ih je obrana u potpunosti prihvatila.

Perić je također kazao kako nema dvojbe da je nad procesom ravnatelju OSA-e "lebdio duh nekih politika".

Uz Mehedagića, optužbi je oslobođen i njegov suradnik Muhamed Pekić, koji je po nalogu ravnatelja i uzimao snimke iz pošte.

Tužitelj Oleg Čavka koji je tražio osuđujuću presudu najavio je kako će se Tužiteljstvo u svakom slučaju žaliti na oslobađajuću presudu.

Mehmedagićeva odvjetnica Senka Nožica kazala je pak kako prava meta ovog suđenja nije bio njen branjenik nego OSA.

"Cijelim ovim postupkom željelo se na neki način učiniti veliku šteta jednoj od značajnih institucija u BiH, a to je obavještajna služba”, ustvrdila je Nožica.

Državno je tužiteljstvo ranije ovog tjedna protiv Mehmedagića podignulo još jednu optužnicu s kojom će se tek suočiti na novom suđenju i kojom ga također tereti za zloporabu službenog položaja i ovlasti. Po toj je optužnici okrivljen i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, a obojicu se tereti da su protuzakonito imenovali članove povjerenstva koje odlučuje o izdavanju dozvola za pristup sigurnosnim podacima državnim službenicima.

Tužiteljstvo BiH tvrdi kako su ravnatelj OSA-e i ministar sigurnosti to učinili s ciljem kontroliranja cjelokupnog procesa izdavanja takvih dozvola.

I Mehmedagić i Cikotić na sadašnje su dužnosti imenovani kao članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i slove za dužnosnike od osobnog povjerenja čelnika te stranke Bakira Izetbegovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 01:09