RATNI ZLOČIN

Sud Bosne i Hercegovine smanjio kazne trojici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane

Sud je potvrdio kako su oni odgovorni za ratne zločine počinjene nad zatvorenicima bošnjačke nacionalnosti u Ljubuškom
 Bernard Čović/Cropix

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je smanjio kazne trojici pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ali je pravomoćno potvrdio kako su oni odgovorni za ratne zločine počinjene nad zatvorenicima bošnjačke nacionalnosti u vojnom zatvoru u Ljubuškom 1993. godine.

Prizivno vijeće suda BiH osudilo je bivšeg upravitelja zatvora Ivana Kraljevića na godinu i tri mjeseca zatvora, a bivše čuvare Stojana Odaka i Vicu Bebeka na dvije i pol odnosno na godinu dana zatvora, prenijela je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Kraljević je u prvostupanjskom postupku bio osuđen na dvije godine zatvora a Odak na sedam godina dok je kazna koja je izrečena Bebeku bila ista.

Oni su sada proglašeni krivim za nečovječno postupanje prema zatočenim Bošnjacima pri čemu je Kraljević kriv po zapovjednoj odgovornosti dok su druga dvojica osuđenika proglašeni krivim za izravno sudjelovanje u zlostavljanjima zatočenika.

U istom su predmetu u prvostupanjskom postupku krivnje oslobođena dvojica optuženika koji su također bili upravitelji zatvora u Ljubuškom u različitim razdobljima jer je sudsko vijeće procijenilo kako su oni svoju dužnost obavljali savjesno nastojeći osigurati zakonit tretman zatočenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:38