ODBAČENA TUŽBA

Sud EU odbacio zahtjev odmetnutih europarlamentaraca: Ulazak u parlament može se uvjetovati covid potvrdom

Zastupnici su smatrali da se time krše njihova prava te im se oduzima i mogućnost obnašanja mandata kao predstavnika europskih građana

Ilustracija, Europski parlament

 Julien Warnand

Europski parlament ima pravo uvjetovati ulazak u svoje prostorije zastupnicima samo s covid potvrdama koje dokazuju da su cijepljeni, preboljeli virus ili posjeduju negativni test. To je odluka Suda Europske Unije koji je odbacio tužbu nekih zastupnika protiv Europskog parlamenta zbog uvedenih mjera ograničenja još tijekom listopada. Ti su zastupnici smatrali da se ovime krše njihova prava te im se oduzima i mogućnost obnašanja mandata kao predstavnika europskih građana.

Po hitnom postupku je nedavno predsjednik Suda privremeno suspendirao primjenu ovih mjera prema onim zastupnicima koji su se žalili sudu, ali je ta suspenzija važila samo do konačne odluke.

Sud Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu je odbacio tužbu tih zastupnika jer smatra da takve mjere ne predstavljaju prepreku zastupnicima Parlamenta ili osoblja u obnašanju svojih dužnosti.

- Odluka o uvjetovanju pristupa zgradama Europskog parlamenta u tri različita mjesta djelovanja (Europski parlament ima sjedišta u Strasbourgu i Bruxellesu, a administraciju u Luksemburgu) s pokazivanjem EU digitalne covid potvrde, ili slične potvrde, nema niti svrhu niti učinak dovođenja u pitanje obnašanje mandata od strane izabranih zastupnika Parlamenta ili obnašanja profesionalnih aktivnosti - navodi u svoj odluci Sud Europske unije.

Sud navodi isto tako da podnositelji zahtjeva i protivnici ovakvih mjera nisu pružili dovoljno dokaza da njihovi asistenti i drugo osoblje ne mogu na vrijeme nabaviti potrebne potvrde za ulazak u zgrade.

I Sud EU ima na snazi mjere ograničenja za ulazak u svoje prostorije. Mjeri se temperatura i obvezno je nošenje maski. Druge EU institucije imaju drugačije mjere. Neke traže covid potvrde samo za posjetitelje, a drugi i za osoblje koje radi u njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:08