SPOR S ČEŠKOM

Sud EU udario po Poljskoj: Dnevno moraju plaćati pola milijuna eura jer nisu prestali vaditi ugljen iz rudnika

Kazna se mora platiti od trenutka primitka ove odluke sve dok Poljska ne ispuni odluku
Rudnik Turow u Poljskoj
 Krzysztof Zatycki

Sud Europske unije danas je naredio Poljskoj da mora Europskoj komisiji platiti kaznu u vrijednosti od pola milijuna eura dnevno jer nije prestala vaditi lignit u rudniku Turow. U priopćenju Suda se navodi da je ovo neophodan korak kako bi se ojačao učinak privremene mjere koja je određena 21. svibnja 2021. godine, kako bi se Poljsku spriječilo u namjeri da odgodi primjenu te odluke.

Spomenuti rudnik nalazi se u Poljskoj na granici s Češkom i Njemačkom. Poljske vlasti su taj rudnik dale na korištenje koncesionaru PGE Elektrownia Belchatow S.A., sada PGE Gornictwo i Energetyka Konwencjonalna S.A. do 30. travnja 2020. godine.

Poljska je odobrila produljenje rada tog rudnika za šest godina, ali se Češka žalila Europskoj komisiji koja je utvrdila da su pri odluci o produljenju kršena pravila Europske unije.

Kao odgovor na češki zahtjev, sudac Europskog suda je 21. svibnja odredio privremenu mjeru trenutne suspenzije vađenja lignita. Češka je tražila kaznu od 5 milijuna eura dnevno, a sud je odredio pola milijuna eura dnevno. Kazna se mora platiti od trenutka primitka ove odluke sve dok Poljska ne ispuni odluku.

Poljska je i pod prijetnjom novčane kazne za nepoštivanje odluke Suda EU o vladavini prava, odnosno one o raspuštanju disciplinske komisije za sudce. No, ova dva slučaja nisu međusobno povezana. Poljska je u sporu s EU i oko pitanja primata EU zakona u odnosnu na domaće zakone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:52