REKORDER

Sud muškarcu koji je otac više od 550 djece zabranio da i dalje donira spermu: Godinama je zaobilazio pravilo...

Donatorima sperme u Nizozemskoj je dopušteno biti ocem maksimalno 25 djece u 12 obitelji. Cilj te mjere je spriječiti incest

Ilustracija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia/Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Sud u Nizozemskoj u petak je zabranio muškarcu koji je otac više od 550 djece da i dalje donira spermu.

Sud u Den Haagu odredio je da ga se može kazniti s deset tisuća eura po slučaju ako prekrši tu odluku.

Proces protiv 41-godišnjeg Nizozemca vodio se na zahtjev žene koja je dobila dijete s njegovom spermom i jedne organizacije.

On je svoje sjeme donirao klinikama za plodnost, bankama spermi i nebrojenim parovima putem internetskih foruma. Njegovom spermom oplođeno je najmanje 550 žena.

Njegov odvjetnik rekao je da je samo htio pomoći parovima koji u suprotnom ne bi mogli začeti. No sud je presudio da je namjerno dezinformirao roditelje o broju svojih donacija i djece kojoj je biološki otac.

Donatorima sperme u Nizozemskoj je dopušteno biti ocem maksimalno 25 djece u 12 obitelji. Cilj te mjere je spriječiti incest.

Osuđeni muškarac uspio je zaobići to pravilo jer ne postoji središnja baza podataka donatora sperme. Ne zna se koliko djece je začeto njegovom spermom u inozemstvu.

Sad se više neće smjeti oglašavati na internetu i mora otkriti kojim je klinikama i bankama donirao spermu. Te zalihe moraju se uništiti, odlučio je sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 08:16