NEZADOVOLJSTVO

Sud naredio nizozemskoj vladi da ukine policijski sat uveden zbog covida

Sud je rekao da vlada nije objasnila zašto je policijski sat prijeko potreban budući da je stopa zaraze u Nizozemskoj već bila u padu
Policijska patrola u Rotterdamu
 Str/AFP

Nizozemski sud naredio je u utorak vladi da odmah ukine noćni policijski sat uveden radi ograničavanja širenja koronavirusa u zemlji, donijevši odluku da za to nema odgovarajuće pravne osnove.

Policijski sat, prvi u Nizozemskoj od Drugog svjetskog rata, izazvao je nerede prosvjednika protiv zatvaranja kada je uveden 23. siječnja.

"Policijski sat se temelji na zakonu o izvanrednim situacijama, kada nema vremena za raspravu u parlamentu", naveo je sud.

"Nije bilo takve hitne potrebe u ovom slučaju. Dalekosežne mjere poput ove moraju se temeljiti na odgovarajućim zakonima."

Sud je rekao da vlada nije objasnila zašto je policijski sat prijeko potreban u ovoj fazi pandemije budući da je stopa zaraze u Nizozemskoj već bila u padu prije nego što je mjera stupila na snagu.

Nizozemska vlada je pod pritiskom nakon što je 23. siječnja uveden policijski sat, od 21 do 4,30 sati, koji je pokrenuo najburnije prosvjede u zemlji u posljednjih 40 godina. Prošli tjedan je produlje do 3. ožujka.

Glasnogovornica ministarstva pravosuđa rekla je da vlada još uvijek proučava iznenađujuću odluku haškog Okružnog suda te da zasad nema komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 19:28