REFERENDUM O NEOVISNOSTI

Sud odobrio puštanje 9 katalonskih separatističkih vođa, ali Madrid upozorava: ‘Nećemo pregovarati‘

Vrhovni sud odobrio je puštanje devet katalonskih političara i aktivista, nakon što je vlada donijela odluku o pomilovanju
Prosvjed u Barceloni
 Josep Lago/AFP

Španjolska vlada upozorila je u srijedu da pomilovanja devet zatvorenih katalonskih separatističkih vođa ne znače da je ona spremna pregovarati o referendumu o neovisnosti Katalonije.

Vrhovni sud odobrio je puštanje devet katalonskih političara i aktivista, nakon što je vlada donijela odluku o pomilovanju, a oni su u srijedu izašli iz zatvora.

Premijer Pedro Sanchez ranije je opisao pomilovanja kao znak dobre volje i prvi korak prema rješavanju političkog sukoba Madrida s bogatom sjeveroistočnom regijom, čija vlada traži novi referendum o neovisnosti, ali uz pristanak Madrida.

Devet katalonskih čelnika osuđeno je 2019. na kazne između devet i 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava prilikom organiziranja referenduma o neovisnosti Katalonije od Španjolske.

Pomilovanja su uvjetna i zabrana obnašanja javnih dužnosti za te katalonske vođe ostaje na snazi.

"Nije samo riječ o tome da je to (referendum) protuustavno, već i da ne možemo nastaviti razaranje katalonskog društva", rekao je parlamentarcima premijer Sanchez, odgovarajući na zahtjeve separatističkih zastupnika za referendumom, koji bi odobrio Madrid.

Konzervativne opozicijske stranke zatražile su od Sancheza da podnese ostavku zbog pomilovanja, argumentirajući da je socijaldemokratski premijer tim potezom potkopao jedinstvo Španjolske.

Ankete pokazuju da oko polovice Katalonaca podupire samostalnost od Španjolske.

Vlada je odbacila mogućnost amnestije za oko 3000 ljudi, protiv kojih se vode postupci zbog uloge u referendumu 2017., a koja bi obuhvaćala i političare koji su pobjegli iz Španjolske kako bi izbjegli kazneni progon, poput tadašnjeg šefa regionalne vlade Carlesa Puigdemonta.

"Neće biti amnestije, neće biti samostalnosti, ali će biti dijaloga i politike", kazao je regionalni ministar policije Miguel Iceta.

Ministar pravosuđa Juan Carlos Campo istaknuo je da Puigdemont ostaje bjegunac kojeg traži španjolsko pravosuđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:53