POLONIJ U ČAJU

Sud presudio: Rusija je ubila Litvinenka, bivši špijun je tri tjedna umirao u najgorim mukama

Ono što se nagađalo od samog početka slučaja, Europski sud za ljudska prava je u svojoj istrazi potvrdio
Slika na kojoj je Aleksandar Litvinenko
 Natalia Kolesnikova

Europski sud za ljudska presudio je da su ruske vlasti odgovorne za smrt Aleksandra Litvinenka 2006. godine u Londonu, piše Sky.

Litvinenko, bivši pripadnik FSB-a, glavni obavještajne agencije Ruske Federacije i principalne nasljednice notornog KGB-a, prebjegao je šest godina prije ubojstva u Veliku Britaniju, točnije u London.

U egzilu je započeo suradnju s tamošnjom obavještajnom službom MI6, što mu bivši ruski kolege nikad nisu mogle oprostiti te je, kako se nagađa, Vladimir Putin osobno izdao nalog za njegovim ubojstvom.

Jedan od razloga, osim bijega i kritizirana Kremlja iz Londona, bio je i osobni animozitet između Putina i Litvinenka. U jedinom susretu uživo, 1998. godine, Litvinenko je zahtjevao reformaciju FSB-a, dok je Putin bio na čelu tamošnje obavještajne službe zadužene za sigurnost na domaćem terenu.

Iako su Rusi oduvijek demantirali vlastitu umješanost, Europski sud za ljudska prava svojom je istragom došao do zaključka da su bivši KGB-ov tjelohranitelj Andrej Lugovoj i Dimitrij Kovtun izvršili ubojstvo tako što su Litvinenku u zeleni čaj sipali opasni Polonij 210, rijetki i iznimno smrtonosni radioaktivni izotop na sastanku u londonskom hotelu Millennium.

Sam Litvinenko je na smrtnoj postelji prokazao dvojac, kao i njihove nalogodavce u Kremlju na čelu s Putinom. Bivši špijun je tri tjedna umirao u nezapamćenim mukama.

Britanci su 2016. proveli vlastitu istragu, a Sir Robert Owen je kao motive osim već spomenutog animoziteta spram Putina i kritiziranje Moskve istaknuo i veze Litvinenka sa istaknutim ruskim disidentima, kao što je Boris Berezovskij.

image
Sjedište FSB-a u Moskvi, zgrada Lubjanka u kojoj je nekad sjedište imao i KGB
Yuryi Abramochkin/Sputnik/Sputnik via AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2022 06:28