SEDMERO OPTUŽENIH

Sud u Hong Kongu osudio sedmero lidera mirnih prosvjeda koji su održani 2019.

Mala skupina pristaša istakla je transparente ispred zgrade suda, uključujući onaj na kojem je pisalo ‘Protivite se političkom progonu‘
Martin Lee
 Isaac Lawrence/AFP

Sud u Hong Kongu proglasio je sedmero istaknutih demokrata krivima za neovlašteno okupljanje, uključujući 82-godišnjeg odvjetnika Martina Leeja i medijskog tajkuna Jimmyja Laija.

Lee, koji je 1990-ih pomogao u pokretanju najveće oporbene demokratske stranke u gradu, a često ga nazivaju i "ocem demokracije" u toj bivšoj britanskoj koloniji pripojenoj Kini, optužen je za sudjelovanje u neovlaštenoj skupštini 18. kolovoza 2019.

image
Isaac Lawrence/AFP

Iako hongkonški 'mini ustav' jamči pravo na mirno okupljanje sud je zaključio da se "nameću i ograničenja, uključujući ona za očuvanje javne sigurnosti i reda te zaštitu prava drugih".

Kazna će im biti izrečena naknadno, a neki pravni stručnjaci očekuju od 12 do 18 mjeseci zatvora. Maksimalna moguća kazna je pet godina, prenosi Reuters.

image
Isaac Lawrence/AFP

Među osuđenima su istaknuta odvjetnica Margaret Ng i demokrati Lee Cheuk-yan, Leung Kwok-hung, Albert Ho, Cyd Ho.

Samo dvoje optuženih, Au Nok-hin i Leung Yiu-chung, ranije se izjasnilo krivima.

Mala skupina pristaša istakla je transparente ispred zgrade suda u West Kowloonu, uključujući onaj na kojem je pisalo "Protivite se političkom progonu".

"Nastavit ćemo borbu", rekao je Lee Cheuk-yan (64) neposredno prije ulaska u sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:33