PRESUDA

Sud u Japanu je odlučio da zabrana istospolnih brakova nije protuustavna

Ankete pokazuju da japanska javnost sve više podržava istospolne brakove.

Pride u Tokiju, travanj 2022.

 Yoshio Tsunoda/Aflo/Profimedia/Yoshio Tsunoda/Aflo/Profimedia

Sud u Osaki u ponedjeljak je presudio da zabrana istospolnih brakova u Japanu nije "protuustavna", nanijevši udarac borcima za prava LGBTQ zajednice u toj zemlji, jedinoj u skupini G7 koja zabranjuje brak između osoba istog spola.

Tri istospolna para - dva muška i jedna ženski - podnijela su tužbu okružnom sudu u Osaki, što je tek drugi slučaj vezan uz ovu problematiku koji je došao pred sud u Japanu.

Sud je odbio njihovu tvrdnju da je zabrana istospolnih brakova u Japanu u suprotnosti s japanskim ustavom, kao i njihov zahtjev za odštetu od milijun jena (oko 53 tisuća kuna) za svaki par.

image

Pride u Tokiju, travanj 2022.

Philip Fong/Afp/Profimedia/Philip Fong/Afp/Profimedia

Ova je presuda uništila nade aktivista za ljudska prava da će uspjeti u jačanju pritiska na japansku vladu ne bi li se pozabavila pitanjem istospolnih brakova. Nade aktivista porasle su bile prošle godine u ožujku kada je sud u Sapporu presudio u korist tvrdnje da je zabrana istospolnih brakova protuustavna.

Japanski ustav inače navodi da je brak utemeljen na "međusobnom pristanku obaju spolova", ali ankete pokazuju da javnost sve više podržava istospolne brakove što je, uz uvođenje partnerskih prava za istospolne parove prošlog tjedna u glavnom gradu Tokiju, ohrabrilo aktiviste i odvjetnike u slučaju iz Osake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:26