ODBIJENE ŽALBE

Sud u Londonu odlučio: Assange će biti izručen Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje

Assange tvrdi kako su optužbe izmišljene kako bi se omeo rad WikiLeaksa
WikiLeaks founder Julian Assange (C) arrives at London's High Court on November 2, 2011. Julian Assange finds out on Wednesday whether he will be forced to leave Britain in order to face questioning over rape allegations in Sweden. The High Court in London is set to announce at 0945 GMT whether the 40-year-old Australian, whose whistleblowing website has enraged governments around the world, should be extradited following his arrest in December. AFP PHOTO / LEON NEAL
 AFP

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange biti će izručen Švedskoj, gdje će odgovarati za optužbe o silovanju i seksualnom zlostavljanju, odluka je suda u Britaniji, piše AFP.

Assange se protivio izručenju te ustvrdio kako je nalog za njegovim uhićenjem izdao tužitelj, a ne sud, što ga prema zakonu čini nevaljanim. Sud je tu primjedbu odbacio, kao i Assangeovu tvrdnju da optužbe za zlostavljanje i silovanje, onakve kakve su predstavljene, ne predstavljaju kršenje engleskog zakona.

Jedan žena je optužila Assangea da je s njom imao seks bez kondoma dok je spavala, a suci su uvjereni kako za taj seksualni čin nije dala dopuštenje. Ista žena je s Assangeom dobrovoljno otišla u krevet, ali prilikom tog seksa osnivač WikiLeaksa je koristio kondom.

Assange je optužbe odbacio te tvrdi kako je do njih došlo zbog objave stotina tajnih dokumenata na WikiLeaksu, a koje su razbjesnile države diljem svijeta, pogotovo Sjedinjene Američke Države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:17