BIVŠI ŠEF UPRAVE AGROKORA

SUD U LONDONU SUTRA ODLUČUJE O IZRUČENJU TODORIĆA: Takvi postupci u Britaniji nisu nimalo jednostavni, evo kako bi sve trebalo izgledati...

Ivica Todorić
 Simon Dawson / REUTERS

- Rasprava o hrvatskom zahtjevu za izručenje Ivice Todorića počinje sutra, 10. travnja, u 10 sati i trebala bi se zaključiti u srijedu, 11. travnja, no ako bude nužno, mogu se zakazati daljnji datumi - odgovorili su Jutarnjem listu s londonskog suda u Westminsteru, gdje počinje rasprava o DORH-ovu zahtjevu za izručenje Ivice Todorića.

Bivši predsjednik Uprave Agrokora i njegova supruga u Londonu žive od početka studenoga prošle godine, kada se Todorić predao policiji nakon što je Hrvatska za njima raspisala tjeralicu. Sud u Westminsteru pustio ga je tada da suđenje čeka na uvjetnoj slobodi uz jamčevinu od 100 tisuća funti. Na ročištu u Londonu, neslužbeno doznajemo, trebala bi se navodno pojaviti Todorićeva odvjetnica iz Hrvatske Jadranka Sloković. Pred britanskim sudom zastupa ga Timothy Otty, koji je na prošlom ročištu engleskom sudu pokušao objasniti da cijeli slučaj treba promatrati u “geostrateškom kontekstu jer su najveći kreditori Agrokora ruske banke”.

Postupci izručenja u Britaniji nisu nimalo jednostavni, a vode se prema britanskom Zakonu o izručenju iz 2003. godine. Na Ivicu Todorića primjenjuju se odredbe koje vrijede za osobe uhićene po nalogu sudbenih vlasti zemlje iz tzv. kategorije 1, a to su države članice EU. Temeljna je karakteristika europskog uhidbenog naloga (EUN), za razliku od klasičnog sustava izručenja, da se sva komunikacija vezana uz izručenje odvija između sudbenih vlasti bez utjecaja politike. Treba očekivati da će se Todorić protiviti izručenju zbog političkog progona. I u tom se slučaju postupak vjerojatno neće okončati ovaj tjedan.

Iako se prema propisanoj proceduri za EUN ekstradicijsko saslušanje održava inače unutar roka od 21 dana, Todorićevo je bilo određeno izvan tog roka. Na saslušanju sudac prvo treba odlučiti je li optužba iz hrvatskog EUN-a valjana ekstradicijska optužba (jedno od 32 kaznena djela za koja se ne ispituje kažnjivost i po britanskom pravu), ako je to tako, ispituje se postoje li razlozi za zabranu izručenja: dvostruka kažnjivost, zastara, dob uhićenog..., a i je li izručenje u skladu s pravima koje uhićeni ima na temelju Europske konvencije o ljudskim pravima. Na odluku o izručenju može se žaliti višem sudu, pa i vrhovnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:33