TRI GODINE ZATVORA

Sud u Mjanmaru izrekao novu kaznu bivšoj šefici države, iza rešetaka završio i australski ekonomist

Suu Kyi nalazi se u samici u zatvoru u Naypyidawu od lipnja nakon što joj je određen kućni pritvor uslijed državnog udara

Aung San Suu Kyi 

 Manan VATSYAYANA/AFP

Vojna hunta u Mjanmaru u četvrtak je osudila bivšu šeficu države Aung San Suu Kyi i njezina australskog savjetnika za gospodarstvo Seana Turnella na tri godine zatvora zbog kršenja zakona o službenoj tajni, rekli su izvori iz pravosuđa.

Riječ je o posljednjoj osudi u nizu s kojom se Suu Kyi suočava otkako je vojnim pučem svrgnuta s vlasti u veljači 2021. godine.

Sedamdesetsedmogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir već je ranije osuđena na ukupno 20 godina zatvora zbog korupcije, poticanja nasilja, izborne prevare i kršenja mjera protiv covida-19.

Suu Kyi nalazi se u samici u zatvoru u glavnom gradu Naypyidawu od lipnja nakon što joj je određen kućni pritvor uslijed državnog udara.

Turnell, profesor ekonomije na Sveučilištu Macquarie u Australiji, također je uhićen nekoliko dana nakon što je vojna hunta preuzela vlast. Bio je savjetnik za gospodarstvo u vladi kad je državom upravljala Suu Kyi.

Suđenje se odvijalo iza zatvorenih vrata, a odvjetnicima Suu Kyi nije bilo dozvoljeno razgovarati s medijima. Izvori upoznati sa sudskim postupcima pristali su razgovarati s njemačkom agencijom dpa pod uvjetom da ostanu anonimni.

Slučajevi su uglavnom odbačeni kao montirana suđenja, čija je svrha ocrniti bivše vođe i poboljšati položaj hunte.

Australija odbacuje presudu protiv Turnella i poziva na njegovo trenutačno oslobađanje, rekla je australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong, a prenosi Reuters.

Mjanmar se suočava s političkim previranjima otkako je izvršen puč 1. veljače 2021. Vojska je nasilno ugušila prodemokratske prosvjede i skupine civilnog društva, a nastoji i slomiti oružani otpor militanata diljem zemlje, koji se bore protiv hunte.

Prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, udruzi za ljudska prava koja bilježi ubojstva i druge oblike zlostavljanja, ubijeno je najmanje 2320 ljudi, a više od 15.600 je uhićeno otkako je vojna hunta preuzela vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:04