Kontroverzna, ali zakonita odluka

Sud u Oklahomi: 'Oralni seks s osobom koja nije prisebna zbog alkohola nije silovanje!'

Pravni stručnjaci priznaju da su zakoni zastarjeli i da im je potrebna promjena

Sud u Oklahomi je neugodno iznenadio državne tužioce sa zaključkom da zakon ne vidi oralni seks sa onesviještenom osobom kao zločin. Ova jednoglasna odluka na kaznenom sudu izazvala je lavinu kritika.

Pravni stručnjaci i odvjetnici žrtve kažu da ovu presudu vide kao znak nečeg mnogo većeg, problematičnosti između krpanja državnih zakon i razvoja ideja o silovanju i pristanku na čin.

Radi se o slučaju u kojem je dečko, 17, napao djevojku, 16, nakon što joj je ponudio prijevoz doma. Par je pio s društvom u parku sve dok djevojka nije bila vidljivo pijana. Svjedoci kažu da su je morali nositi do auta optuženika. Drugo dječak, koji se kratko vozio s njima u autu, prisjeća se da je djevojka na kratko došla svijesti no ubrzo se opet onesvijestila.

Optuženik ju je kasnije odveo baki, pa je odvedena u bolnicu jer je još uvijek bila u nesvijesti. Probudila se dok je osoblje radilo test je li bila žrtva seksualnog napada. Testovi su kasnije pokazali da je mladićev DNA pronađen na žrtvinoj nozi i ustima. Iako se mladić branio da je djevojka pristala na oralni seks, kako se ona ničega nije sjećala, uslijedila je optužba državnog odvjetništva u Tulsi za seksualni napad.

Ipak, sudac je slučaj odbacio, a žalbeni sud je potvrdio tu odluku rekavši da se zakon ne može primijeniti na osobu koja je bila u nesvjesnom stanju.

„Prisiljeni seks se ne može dogoditi u trenucima kad je žrtva toliko pijana da je u potpunosti onesviještena u vrijeme oralnog snošaja“, piše u odluci suda. Benjamin Fu, Tulsin državni odvjetnik izjavio je da je bio potpuno zatečen odlukom.

„Samo značenje prisilnog seksa, uz korištenje sile, uključuje iskorištavanje žrtve koja je previše pijana da bi pristala na čin. Ne vjerujem da je itko, sve do ovog dana, vjerovao da zakon kaže da je ovaj akt dvosmislen, a kamo li legalan“, Izjavio je Benjamin.

Michelle Anderson, dekan CUNY School of Law, koji je mnogo pisao o zakonu o silovanju rekao je da je presuda prikladna, ali da je zakon zastario. Kaže da je ovo poziv zakonodavcima da promijene zakon kao što su i druge države učinile. Ovo je velika rupa u zakonu koja nema smisla.

Shannon McMurray, braniteljica optuženog mladića, samo je dala kratku izjavu za Oklahoma Watch, koja je prva pisala o ovom slučaju, da nije bilo apsolutno nikakvog znaka koji bi pokazao da je djevojka bila prisiljena na oralni seks te da su tužitelji bili u krivu kad su podigli optužnicu protiv njenog klijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:22