NA DOMAĆEM TERENU

Sud u SAD-u odlučio: Samsung zbog kopiranja Appleu mora platiti milijardu dolara odštete!

Apple više ne smije prodavati iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 i iPad 2 u Južnoj Koreji, a zabranjena je i prodaja 12 Samsungovih proizvoda, uključujući Galaxy S, Galaxy SII i Galaxy Tab

Apple više ne smije prodavati iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 i iPad 2 u Južnoj Koreji, a zabranjena je i prodaja 12 Samsungovih proizvoda, uključujući Galaxy S, Galaxy SII i Galaxy Tab, odlučio je južnokorejski sud, zbog toga što su dvije tvrtke jedna drugoj kršile patente.

Sud je zaključio da je Samsung prekršio patent na Appleovu tehnologiju koja korisnicima pokazuje da su došli do dna neke internetske stranice i da se vrate na početak.

Apple je pak, prema presudi, ukrao Samsungovu tehnologiju za bežični internet. Samsung stoga svome konkurentu mora platiti odštetu od 22.000, a Apple Samsungu 35.000 dolara.

Domaći teren

Presuda se smatra Samsungovom pobjedom na domaćem terenu u sklopu globalne pravne bitke oko patenata koju dvije tvrtke vode u devet zemalja.

Sudovi u Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj već su odbacili tvrdnje Samsunga da je Apple prekršio njegov patent na bežičnu tehnologiju, tvrde da su Samsungove inovacije postale industrijski standard te da se korištenje tih patenata mora naplaćivati po “pravednim i razumnim cijenama”. Štoviše, Europska komisija ranije ove godine pokrenula je istragu o tome drži li se Samsung tih svojih obaveza.

Seulski sud je također presudio da Samsung na svojim mobitelima nije kopirao izgled iPhonea jer su veliki četvrtasti ekrani zaobljenih rubova postojali prije Appleovih telefona i tableta.

Presuda se ipak odnosi samo na Južnu Koreju, a upravo je ove srijede o sličnim optužbama odlučivati počela i deveteročlana porota na sudu u Kaliforniji.

Odluka u SAD-u

U toj tužbi Apple od Samsunga traži 2,5 milijardi dolara zbog optužbi da su njegovi telefoni i tableti samo ilegalne kopije iPhonea i iPada te da njihovu prodaju u Sjedinjenim Državama stoga treba zabraniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:51