‘NEPRIJATELJ BOGA‘

Sud u Tehranu izrekao prvu smrtnu kaznu za sudjelovanje u prosvjedima koji su izbili nakon smrti Mahse Amini

Iran potresaju prosvjedi otkad je u pritvoru umrla Mahsa Amini, 22-godišnja Kurdinja koja je privedena jer nije ispravno nosila hidžab
 AFP

Sud u Tehranu izrekao je u nedjelju prvu smrtnu kaznu nekoj osobi za sudjelovanje "u nemirima", objavila je pravosudna agencija Mizan nazivajući tako aktualne prosvjede koji gotovo dva mjeseca potresaju Iran nakon smrti mlade žene u pritvoru ćudoredne policije.

Prema sudskoj presudi osuđenome je izrečena smrtna kazna pošto je proglašen kriv jer je "zapalio zgradu vlade, remetio javni red, organizirao okupljanje s namjerom počinjenja kaznenog djela protiv nacionalne sigurnosti, jer je neprijatelj Boga", navodi agencija.

Drugi sud je osudio pet osoba na zatvorske kazne od pet do deset godina "zbog okupljanja s namjeroma počinjenja kazenog djela protiv nacionalne sigurnosti i remećenja javnog reda".

Riječ je o prvostupanjskim presudama i osuđeni se imaju pravo žaliti, prenosi Mizan.

Iran potresaju prosvjedi od 16. rujna kada je u pritvoru umrla Mahsa Amini, 22-godišnja Kurdinja privedena jer nije ispravno nosila hidžab koji bi trebao pokrivati kosu čime je prekršila kodeks odijevanja u Islamskoj Republici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:18