KONAČAN KRAJ POKRETA

Sud zatvorio najstariju rusku organizaciju za ljudska prava: ‘Činite velik grijeh‘

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji ima vlastito Vijeće za ljudska prava, sve više guši glasove otpora u društvu

Vladimir Putin

 Natalia KOLESNIKOVA/AFP

Najstarija ruska organizacija za ljudska prava, Moskovska helsinška skupina, ugašena je u srijedu pošto je sud odlučio da nije pravilno registrirana.

Skupina koju su 1976. osnovali sovjetski disidentski znanstvenici objavljivala je godišnja izvješća o ljudskim pravima u Rusiji i bila jedna od rijetkih preostalih neovisnih organizacija za ljudska prava nakon gašenja Nobelovom nagradom nagrađenog Memoriala 2021. godine.

Rusko ministarstvo pravosuđa podnijelo je protiv organizacije u prosincu tužbu tvrdeći da je registrirana samo za zaštitu ljudskih prava u Moskvi, a ne i u drugim dijelovima zemlje, što je skupina odbacila kao besmislicu.

Supredsjednik skupine Valerij Boršov rekao je u srijedu sudu i predstavnicima ministarstva da će gašenje skupine okončati desetljetni rad aktivista.

"Činite velik grijeh. Uništavate pokret za ljudska prava, uništavate ga", rekao je.

Od početka invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, ruski predsjednik Vladimir Putin sve više guši glasove otpora u društvu, bilo neovisne medije, nevladine organizacije za ljudska prava ili političke protivnike.

Putin ima vlastito Vijeće za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 00:50