SLUČAJ DARKA DEŠIĆA

Sudac ga hvali, ljudi skupljaju novac za njega, a vlast ga želi deportirati: ‘Samo ne znamo gdje...‘

Bojao se izručenja u Jugoslaviju nakon što odsluži kaznu te služenja vojske tijekom ratova 1991.-1995. koji su doveli do raspada države.

Darko Dešić

 Policija, Privatna arhiva

Darko Dešić, 64-godišnji bjegunac koji se predao australskoj policiji jer je zbog lockdowna u Sydneyu ostao bez posla i postao beskućnik osuđen je u četvrtak na dodatna dva mjeseca iza rešetaka zbog bijega iz zatvora prije gotovo 30 godina, prenosi Associated Press.

Dešić je ponovno u pritvoru od sredine rujna kada je ušao u policijsku postaju u predgrađu plaže Dee Why i priznao da je pobjegao iz zatvora Grafton, udaljenom 620 kilometara, prije skoro trideset godina, davne 1992. godine.

Priznao je krivnju za bijeg iz pritvora i vraćen je u zatvor kako bi uz dodatna dva mjeseca odslužio i preostalih 14 mjeseci od 33-mjesečne kazne na kojih je osuđen zbog uzgoja marihuane.

Sutkinja Jennifer Atkinson je prihvatila činjenicu da je Dešić pobjegao zbog “stvarnog straha” da će nakon odsluženja kazne biti deportiran u domovinu koja je tada bila poznata kao Jugoslavija. Bojao se da će morati služiti vojsku tijekom ratova 1991.-1995. koji su doveli do raspada Jugoslavije.

Njegov branitelj Paul McGirr rekao je novinarima da je Dešić nedavno dobio pismo od australskih graničnih snaga u kojem ga obavještavaju da će biti deportiran nakon što bude pušten iz zatvora.

Dešić nije australski državljanin te nije jasno u koju bi državu mogao biti deportiran.

Da bi pobjegao iz zatvora, upotrijebio je oštricu noža kako bi prorezao rešetke na prozoru. Pronašao je rezače vijaka u šupi unutar zatvorskog područja i prorezao ogradu. Zatim je proveo tri desetljeća u mondenom predgrađu Sidneya na sjevernoj plaži u blizini mjesta gdje se predao policiji.

Dešić nije počinio daljnje zločine, ali je živio pod stalnim strahom ne znajući kada bi mogao biti uhićen, rekao je McGirr. Njegova lokalna zajednica u kojoj je radio kao majstor “voli ga i poštuje”, rekao je McGirr.

Javna kampanja prikupljanja sredstava prikupila je 30.000 australskih dolara kao potporu njegovim pravnim troškovima i stambenim potrebama nakon uhićenja, rekao je McGirr.

Sudac je rekao da su desetljeća koja su prošla od njegove posljednje osude pokazala da se promijenio. "Očito je imao važan utjecaj na zajednicu", rekla je Atkinson.

Tužitelj Scott Williams rekao je da je slučaj izazvao "romantičnu ideju" bijega i zatražio kaznu zatvora koja neće biti umanjena. "To je potrebno da bi se osiguralo da drugi zatvorenici koji razmišljaju o bijegu znaju da će biti kažnjeni bez obzira koliko dugo su u bijegu", rekao je Williams.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:54