PROSVJETLJENJE

Sudac mladom neonacistu naredio da čita književne klasike kako bi izbjegao zatvor: ‘Imat ćeš test svaka 4 mjeseca‘

‘Pažljivo ću te motriti, Bene John, tijekom svakog koraka tvog puta. Ako me iznevjeriš, znaš što će se dogoditi‘, kazao je sudac
Mladi neonacist, Ilustracija
 Profimedia

Mladom simpatizeru nacističkog pokreta rečeno je da neće morati u zatvor ako se bude držao podalje od literature koja zagovara bijeli supremacizam i ako umjesto toga bude čitao klasične romane poput 'Ponos i predrasude' Jane Austen, piše Telegraph.

21-godišnji Ben John dobio je uvjetnu zatvorsku kaznu nakon što je kod njega pronađeno više od 70.000 dokumenata supremacističkog i nacističkog sadržaja i upute kako napraviti bombu.

Sudac Timothy Spencer studentu je rekao kako će izbjeći rešetke dok god bude čitao romane i drame Jane Austen, Thomasa Hardyja, Charlesa Dickensa i Williama Shakespearea.

Sud u Leicesteru u utorak mu je izrekao kaznu od dvije godine uvjetnog zatvora.

Porota je jednoglasno odlučila da je optuženi kriv zbog posjedovanja spornih dokumenata koji bi mogli poslužiti nekome tko se sprema izvršiti teroristički napad.

Za dlaku izbjegao zatvor

Mladiću je naređeno da se svaka četiri mjeseca pojavi na sudu i podvrgne testiranju kojim će se utvrditi je li doista pročitao ono što mu je naloženo.

Sucu Spenceru je morao obećati da više neće proučavati krajnje desničarske materijale, a sudac ga je upitao i je li ikada Dickensa i Austen. - Počni s 'Ponos i predrasude' i Dickensovom 'Pričom o dva grada'. Ne zaboravi Shakespeareovu 'Dvanaestu noć', Hardyja i Trollopa, rekao mu je sudac.

Zatim mu je naredio da se javi 4. siječnja, kaže što je pročitao i potom na ispitu dokaže da je doista i pročitao zadane naslove.

- Pažljivo ću te motriti, Bene John, tijekom svakog koraka tvog puta. Ako me iznevjeriš, znaš što će se dogoditi, rekao mu je sudac.

Zatim je Benovom odvjetniku kazao kako se mladić provukao 'kroz ušicu igle' kako bi izbjegao zatvor.

John je na internetu prikupio ukupno 67.788 dokumenata sa supremacističkim i antisemitskim sadržajem. Također je downloadao 'Anarhističku kuharicu' koja je zapravo uputstvo kako napraviti eksplozivnu napravu.

Na sudu je opisano i kako je ovaj student kriminalistike i psihologije ulovljen s tako opasnim materijalima te kako je postao dijelom onoga što se naziva 'Ekstremno desno krilo'.

Policajci su kazali da se taj termin koristi za krajnje desne aktiviste koje motivira rasizam, ekstremni nacionalizam, fašizam i neonacizam.

- Ovo je mladi čovjek koji bi mogao biti bilo čiji sin. Studira i u javnosti živi jedan život, a privatno je nešto posve drugo. Teroristički materijal koji je kod njega pronađen izuzetno je opasan, a to je pribavio kako bi produbio svoju ideologiju, rekao je detektiv James Manning iz Protuterorističkog centra East Midlands.

Sudac je dodao kako je Johnu ovo posljednja šansa i čestitao timu istražitelja na njihovom radu.

U Velikoj Britaniji, inače, nije dopušteno posjedovati materijale koji mogu poslužiti u terorističkim aktivnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:42