'NEMOGUĆ PRITISAK'

SUDAC NOVO ROČIŠTE ZAKAZAO ZA 2019. GODINU 'Nemam se vremena baviti tim predmetom, znate li vi koliko ja slučajeva još imam?'

 Livioandronico2013/Wikipedia/CC

Talijanski je sudac odgodio ročište u jednom predmetu za 2019. godinu, argumentirajući da nema vremena baviti se tim slučajem u naredne tri godine te da neće biti rob pravosuđa, prenosi Guardian .

Dva poslovna čovjeka uključena u spor vrijedan 200 tisuća eura (oko milijun i 500 tisuća kuna) čekaju od rujna 2014. godine da se njihov predmet riješi na građanskom sudu u Tarantu, na samom jugu Italije, na samoj 'peti čizme'. Sudac Alberto Munno zakazao je sljedeće saslušanje za 18. siječnja 2019. godine.

Munno je rekao da je u stanju riješiti 160 predmeta godišnje te da se mora prvo riješiti 500 starijih slučajeva. U odluci koju je obrazložio na tri stranice, opravdao je svoju odluku citirajući svoja ustavna prava i članak iz Europske konvencije o ljudskim pravima koji brani ropstvo i prisilni rad.

Produljenje ispunjavanja ovako krcatog rasporeda 'podrazumijevao bi nemoguć pritisak na neprekršiva ljudska prava' stoji u Munnovom objašnjenju. Sudac je dodao da je već radio maksimalnu količinu dana koju mu ustav dopušta.

Prema nedavnim brojkama OECD-a u Italiji je potrebno osam godina kako bi slučaj prošao sve tri moguće sudske instance. Prosjek prema OECD-u je 788 dana, a u Švicarskoj taj proces traje svega 368 dana.

Sporost talijanskih sudova ne može se pripisati inertnoj ekonomiji budući da Italija za sudstvo odvaja jednaku količinu javnog novca kao i Švicarska. Međutim, sudstvo i ekonomija neraskidivo su povezani, budući da strani investitori ne žele ulagati u države ako postoji mogućnost da će morati puno novaca i vremena utrošiti na sudske borbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:34