SJEDINJENE DRŽAVE

Sudac spriječio Idaho da provede zabranu pobačaja u slučajevima kada je ženama potrebna hitna pomoć

Sudac Barry Lynn Winmill drži da je zabrana pobačaja u suprotnosti sa zakon koji pacijentima osigurava hitnu "stabilizirajuću skrb"

Otprilike polovica svih saveznih država SAD-a ima ili se očekuje da će nastojati zabraniti ili ograničiti pobačaje nakon odluke Vrhovnog suda

 CHANDAN KHANNA/AFP

Savezni sudac u srijedu je spriječio Idaho da provede zabranu pobačaja kada je ženama s komplikacijama u trudnoći potrebna hitna medicinska pomoć, dan nakon što je sudac u Teksasu presudio protiv administracije predsjednika Joea Bidena po istom pitanju.

Suprotstavljene presude došle su u dvije od prvih tužbi zbog pokušaja administracije Demokrata da olakša pristup pobačaju nakon što je američki Vrhovni sud s konzervativnom većinom u lipnju poništio odluku Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je postupak legaliziran u cijeloj zemlji.

Otprilike polovica svih saveznih država SAD-a ima ili se očekuje da će nastojati zabraniti ili ograničiti pobačaje nakon odluke Vrhovnog suda. Te države uključuju Idaho i Teksas, koje su kao i 11 drugih usvojile zakone o zabrani pobačaja nakon takve odluke.

Pobačaj je već protuzakonit u Teksasu prema zasebnoj, gotovo stoljetnoj zabrani pobačaja koja je nedavno stupila na snagu nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a. Zabrana pobačaja u Idahu stupa na snagu u četvrtak, na isti dan kao i u Teksasu i Tennesseeju.

U Idahu, američki okružni sudac Barry Lynn Winmill složio se s američkim Ministarstvom pravosuđa da je zabrana pobačaja, koja stupa na snagu u četvrtak, u suprotnosti sa saveznim zakonom koji pacijentima osigurava hitnu "stabilizirajuću skrb" u bolnicama.

Winmill, imenovan od strane bivšeg demokratskog predsjednika Billa Clintona, izdao je preliminarnu zabranu kojom se Idahu blokira provođenje zabrane u mjeri u kojoj je u suprotnosti sa saveznim zakonom, navodeći prijetnju pacijentima.

Ne može se zamisliti tjeskoba i strah koji će doživjeti ako se njezini liječnici osjećaju sputanim zakonom Idaha koji im ne dopušta pružanje medicinske skrbi potrebne za očuvanje njezina zdravlja i života, napisao je Winmill. "S te točke gledišta, javni interes jasno ide u prilog izdavanju privremene zabrane", poručio je.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da savezni Zakon o hitnom medicinskom liječenju i Zakon o radu zahtijevaju skrb o pobačaju u hitnim situacijama.

Winmillova odluka uslijedila je nakon što je u utorak kasno navečer u Teksasu donijeta presuda američkog okružnog suca Jamesa Wesleya Hendrixa.

Hendrix se složio s teksaškim državnim tužiteljem Kenom Paxtonom, Republikancem da smjernice Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi SAD-a, izdane u srpnju, "odbacuju zahtjev da se uzme u obzir dobrobit nerođene djece kada se odlučuje o tome kako stabilizirati trudnicu".

Hendrix, imenovan od bivšeg Republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da savezni Statut ne govori o tome što bi liječnik trebao učiniti kada postoji sukob između zdravlja majke i nerođenog djeteta i da teksaški zakon "popunjava tu prazninu".

Očekuju se žalbe u oba slučaja, a razmatrat će ih odvojeni žalbeni sudovi, jedan sa sjedištem u San Franciscu s reputacijom naklonjenog liberala, a drugi u New Orleansu, poznat po konzervativnim presudama.

Greer Donley, docentica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Pittsburghu i stručnjakinja za zakon o pobačaju, rekla je da ako ti žalbeni sudovi podrže ovotjedne presude, Vrhovni sud SAD-a bi mogao biti pod pritiskom da intervenira i pojasni zakon.

"Bez saveznog prava na pobačaj, ovo je vrsta pravnog kaosa koju je većina ljudi predviđala da će se dogoditi", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2023 04:47