DRŽAVNI UDAR

Sudanska vojska će predstaviti novog čelnika vlade, navodno je riječ o tehnokratu

U Sudanu, internet i mnoge telefonske linije su i dalje uvelike blokirane i nisu dostupne informacije od preuzimanja vlasti
Abdel Fattah al-Burhan
 Ashraf Shazly/AFP

Novi vojni čelnik u Sudanu, general Abdel Fatah al-Burhan, planira imenovati novog čelnika vlade u nadolazećem tjednu, rekao je u petak ruskoj državnoj agenciji Ria Novosti.

Tehnokrat će uskoro biti imenovan, iako lista kandidata još nije napravljena, rekao je al-Burhan, dodavši da će novi čelnik vlade potom sastaviti vladu.

Vojska je preuzela vlast u ovoj istočnoafričkoj državi u ponedjeljak, nakon što se pogoršala politička situacija. Al-Burhan je objavio da se otpuštaju civilni članovi prijelazne vlade u zemlji te je proglasio izvanredno stanje.

Vojni udar došao je nakon tjedana prosvjeda i političke krize u zemlji koja broji 44 milijuna stanovnika.

Svrgnuti sudanski premijer Abdullah Hamdok vodio je prijelaznu vladu s al-Burhanom od kolovoza 2019. godine, nakon što je Omar al-Bashir, sudanski vođa 30 godina, svrgnut u ranijem udaru nakon masovnih prosvjeda.

Prijelazna vlada trebala je pripremiti izbore u 2022. godini.

Sljedeći izbori bi se trebali održati 2023. godine, prema al-Burhanu, koji je tvrdio da je udar nužan za Sudan kako bi se izbjegao građanski rat.

U Sudanu, internet i mnoge telefonske linije su i dalje uvelike blokirane i nisu dostupne informacije od preuzimanja vlasti.

Sudanska novinska agencija SUNA navodno je prestala objavljivati vijesti prvi put od svoga osnutka prije 60 godina, prema izvješćima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:34