NOVI-STARI VOĐA

Sudanska vojska vraća na vlast prethodno svrgnutog premijera Abdalu Hamdoka

Hamdok će biti na čelu vlade tehnokrata, a svi politički zatvorenici pušteni na slobodu po sporazumu vojske s političkim strankama

Abdala Hamdok 

 AFP

Sudanska vojska planira vratiti na vlast, nakon višetjednih nemira, premijera Abdalu Hamdoka kojeg su prethodno svrgnuli u državnom udaru, kazao je za Reuters Fadlala Burma Nasir, čelnik stranke Uma.

Hamdok će biti na čelu vlade tehnokrata, a svi politički zatvorenici bit će pušteni na slobodu po sporazumu vojske s političkim strankama, kazao je Nasir koji je sudjelovao u pregovorima.

Suvereno vijeće Sudana održat će izvanredni sastanak u nedjelju prije objave sporazuma, kaže Reutersov izvor upoznat s razgovorima.

Nejasno je u kojoj će mjeri predstavnici Snage slobode i promjene, koja je prije puča dijelila vlast s vojskom, sudjelovati u novoj vlasti.

Aktivističke skupine koje su organizirale prosvjede nakon puča tražile su od vojske da u potpunosti napusti politiku.

Nakon vojnog puča u listopadu uhićena je većina članova vlade i čelnici provladinih stranaka.

Zapadne države osudile su puč, pozvale da se pritvoreni dužnosnici puste na slobodu i zaprijetile obustavom pomoći ako vojska ne bude ponovno dijelila vlast s civilima.

Vlada premijera Hamdoka bila je uspostavljena nakon što je dugogodišnji bivši autoritarni predsjednik Omar al-Bašir zbačen s vlasti 2019. uslijed masovnih prosvjeda.

Od Baširovog svrgavanja državom je vladalo takozvano Suvereno vijeće na čelu s generalom Abdel-Fatah al-Burhanom koje je nadziralo vladu premijera Hamdoka. No, ta je podjela vlasti, temeljena na suradnji civilnih i vojnih čelnika, od početka bila krhka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 06:53