VLADA TEHNOKRATA

Sudanska vojska vratila na vlast svrgnutog premijera Hamdoka i najavila puštanje političkih zatvorenika

"Sudanska krv je dragocjena, zaustavimo krvoproliće i usmjerimo energiju mladih u gradnju i razvoj", rekao je premijer Abdal Hamdok.
 Sudanese Presidential Palace/han/Anadolu Agency via AFP

Sudanska vojska u nedjelju je vratila premijera Abdalu Hamdoka na vlast i najavila puštanje svih političkih zatvorenika nakon tjedana smrtonosnih nereda uzrokovanih pučom.

Prema sporazumu koji je potpisao s vojnim čelnikom generalom Abdelom Fattahom al-Burhanom, Hamdok će predvoditi civilnu vladu tehnokrata u tranzicijskom razdoblju.

Hamdok je rekao da je pristao na sporazum kako bi se zaustavilo krvoproliće.

"Sudanska krv je dragocjena, zaustavimo krvoproliće i usmjerimo energiju mladih u gradnju i razvoj", rekao je.

No civilna koalicija koja je dijelila moć s vojskom prethodno je rekla da se protivi bilo kakvim razgovorima s "pučistima" te je pozvala da se prosvjedi nastave i u nedjelju.

Čak i dok su se vijesti o sporazumu širile, tisuće prosvjednika marširale su prema predsjedničkoj palači u Khartoumu u rano poslijepodne te su pozivale na rušenje Burhana.

Hamdok je stavljen u kućni pritvor kad je vojska preuzela vlast 25. listopada, omevši tranziciju prema demokraciji koja je dogovorena nakon svrgnuća Omara al-Bašira 2019. godine čime su okončana tri desetljeća njegove autokratske vladavine.

Od Baširovog svrgavanja državom je vladalo takozvano Suvereno vijeće na čelu s generalom Abdel-Fatah al-Burhanom koje je nadziralo vladu premijera Hamdoka.

No, ta je podjela vlasti, temeljena na suradnji civilnih i vojnih čelnika, od početka bila krhka.

Vojska je raspustila Hamdokovu vladu te pritvorila određeni broj civila koji su držali čelne pozicije prema sporazumu o podjeli moći dogovorenom s vojskom nakon što je Bašir svrgnut.

Puč je potaknuo masovne prosvjede protiv vojske a liječnici kažu da su sigurnosne snage ubile 40 civila u izrazito nasilnom gušenju prosvjeda.

Zapadne države osudile su puč, pozvale da se pritvoreni dužnosnici puste na slobodu i zaprijetile obustavom pomoći ako vojska ne bude ponovno dijelila vlast s civilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 12:36