KAKO IZBJEĆI RAT

Sudbonosni razgovor o budućnosti Ukrajine: Kremlj otkrio što će Putin ponuditi Bidenu

Rusija opovrgava tvrdnje da planira invaziju na Ukrajinu i tvrdi da ne predstavlja prijetnju svojim susjedima

Joe Biden i Vladimir Putin

 Mandel Ngan i Mikhail Metzel/various sources/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira na sastanku s američkim predsjednikom Joeom Bidenom predložiti uzajamna sigurnosna jamstva, izjavio je glasnogovornik Kremlja, naglasivši da će glavni predmet razgovora biti sigurnost Rusije i NATO-a.

Putin je nedavno pozvao NATO da prekine sa širenjem na istok, zatraživši od zapadnog saveza pisana jamstva. Rusija je zauvrat spremna savezu ponuditi vlastita jamstva, rekao je šef ruske države.

"Sigurnosna jamstva, naravno, ne mogu biti unilateralna", rekao je Peskov prema novinskoj agenciji Interfax. Po Kremlju, video sastanak američkog i ruskog predsjednika počet će oko 17 sati po srednjoeuropskom vremenu i očekuje se da će trajati do večeri.

U središtu razgovora bit će pojačane napetosti oko Ukrajine. SAD optužuje Rusiju da gomila postrojbe na granici s Ukrajinom, što je u zapadnom savezu potaknulo sumnju da planira invaziju.

Rusija opovrgava tvrdnje da planira invaziju na Ukrajinu i tvrdi da ne predstavlja prijetnju svojim susjedima. Istodobno ističe da ima pravo raspoređivati oružane snage na svom teritoriju gdje god poželi.

Šefovi glavnih stožera 30 zemalja članica NATO-a razgovarali su o pokretima ruske vojske na ukrajinskoj granici na izvanrednom virtualnom sastanku u ponedjeljak navečer.

NATO nije objavio pojedinosti sastanka, a njemačka novinska agencija dpa saznala je da se razgovaralo, između ostalog, o informaciji SAD-a da se Rusija pripremila za mogući napad na Ukrajinu.

Zapadni je savez u službenom priopćenju naveo tek da su se "šefovi obrane zemalja-saveznica okupili na virtualnom sastanku Vojnog odbora kako bi razgovarali o sigurnosnim izazovima s kojima se savez suočava, u svim operativnim domenama i u svim geografskim regijama".

"Šefovi obrane razmijenili su informacije kako bi ih zajednički protumačili i ojačali mehanizme odvraćanja i obrane saveza. Cilj sastanka bilo je promicanje transparentnosti među saveznicima i usklađivanje aktivnosti na razini država i saveza", dodaje se u priopćenju.

Biden i Putin trebali bi na sastanku u utorak razgovarati i o kontinuiranim pregovorima o nuklearnom razoružanju SAD-a i RUsiije, te o kibernetičkoj sigurnosti, iranskom nuklearnom programu i ostalim međunarodnim sukobima, navodi dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 03:13