STIGAO U SARAJEVO

Suđenje Dodiku prekinuto, ispred sudnice nije se sustezao od prostačkog riječnika: ‘Taj smrad i taj kreten...‘

Uoči početka suđenja Dodikove su pristalice praktično zakrčile ulaz u sudski kompleks, gdje je početak suđenja čekao i veliki broj novinarskih ekipa

Milorad Dodik (arhivska fotografija)

 Antonio Balic/Cropix

NOVO 14:46 Prvo ročište na suđenju lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku u Sarajevu u srijedu je okončano nakon samo pola sata iz proceduralnih razloga, a on je nakon toga ponovno tvrdio kako je optužen iz političkih razloga.

Dodik i tim njegovih branitelja na početku suđenja dobili su odluku Suda BiH kojom je odbačen njihov zahtjev da se suđenje premjesti na lokalni sud u Banju Luku, a sad imaju mogućnost da se na tu odluku žale u roku od tri dana.

"Žalit ćemo se u ponedjeljak", rekao je Dodik novinarima po izlasku iz sudnice, najavivši novo odgađanje formalnog početka suđenja.

Tvrdio je kako ga ne zanima tko će to i kako interpretirati jer se njemu ne žuri, a ima pravo na sve zakonom predviđene procedure. Ponovo je tvrdio kako mu se sudi zbog političkog djelovanja, najavivši kako svoje ponašanje neće mijenjati, a da proces doživljava više kao suđenje BiH, a ne njemu osobno.

"Ovo je primarno politički proces izazvan činjenicom da nepostojeći stranac nameće odluke i donosi zakone", izjavio je Dodik ponavljajući svoje ranije tvrdnje da mu se sudi nezakonito jer, po njegovoj ocjeni, Christian Schmidt nije zakonito izabran visoki predstavnik pa nije mogao ni donositi izmjene kaznenog zakona na temelju kojih je podignuta optužnica.

"Sklonite Schmidta i (veleposlanika SAD Michaela) Murphyja i ta sranja", izjavio je Dodik ne sustežući se od prostačkog rječnika jer je visokog predstavnika nazvao "smradom", a američkog veleposlanika "kretenom".

Dodik i direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su jer su omogućili objavljivanje dva zakona koje je donio parlament RS, iako ih je svojim odlukama poništio visoki predstavnik. Za to kazneno djelo sad im prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda značila bi i automatsku zabranu obnašanja političkih dužnosti.

Dodik je u srijedu izjavio kako će, bude li osuđen i smijenjen s dužnosti predsjednika entiteta, odmah osnovati "udruženje za nezavisnost RS".

"Kad se bude poštovao ustav BiH i mi ćemo ga poštovati", rekao je Dodik.

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo, koji u Dodikovom timu branitelja ima status pravnog savjetnika, izjavio je novinarima kako prolongiranje formalnog početka suđenja iz proceduralnih razloga nije dio strategije obrane.

"Apsolutno odbacujem da je ovo bilo u smjeru odugovlačenja jer ništa nećemo dobiti za tjedan i dva, ali pravo na pošteno suđenje je temelj demokracije. To pravo traži da se ne kontaminira i ne prejudicira krivnja optuženika", izjavio je Nobilo.

I on je kao i Dodik tvrdio kako predstavnici međunarodne zajednice vrše nedopustivi pritisak na Sud BiH pa se ne može očekivati da se tamo vodi pošteni postupak.

"Ovaj je sud nepopravljivo kontaminiran", ustvrdio je Nobilo kazavši kako očekuje da će Prizivno vijeće u konačnici ipak dopustiti da se proces vodi u Banjoj Luci.

Odbaci li se u konačnici taj zahtjev, nastavak procesa u Sarajevu može se očekivati 20. prosinca, smatra Nobilo.


Deseci političara bosanskih Srba te pripadnici različitih udruga povezanih s vlastima Republike Srpske došli su u srijedu pred sjedište Suda BiH u Sarajevu kako bi iskazali potporu predsjedniku RS Miloradu Dodiku na početku suđenja po optužnici koja ga tereti za neprovođenje odluka visokog predstavnika.

Sam Dodik stigao je na Sud BiH u pratnji odvjetničkog tima, u kojemu je savjetnik i beogradski odvjetnik Goran Petronijević, poznat kao branitelj osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Ulogu pravnog savjetnika u ovom timu ima i hrvatski odvjetnik Anto Nobilo.

Uoči početka suđenja Dodikove su pristalice praktično zakrčile ulaz u sudski kompleks, gdje je početak suđenja čekao i veliki broj novinarskih ekipa.

Miodrag Kojić, predsjednik udruge skupštine Srba nestalih tijekom rata, kazao je kako su došli poduprijeti Dodika u sukobu s "lažnim visokim predstavnikom", ponavljajući tako teze koje već mjesecima iznose pravnici što ih je okupio Dodik pripremajući svoju obranu.

Oni tvrde kako Schmidt nije zakonito izabrani visoki predstavnik pa nije imao pravo nametati izmjene kaznenog zakona po kojima će se suditi Dodiku. Schmidt je izabran po predviđenoj proceduri Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), a jedino je izostala rasprava o tome na Vijeću sigurnosti UN-a zahvaljujući vetu Rusije.

"Došli smo poduprijeti sve institucije RS i predsjednika", kazao je Kojić.

Aktualnog čelnika bosanskih Srba Tužiteljstvo BiH je optužilo jer je potpisao ukaz o stupanju na snagu dva zakona što ih je u lipnju usvojio parlament RS, a potom ih je poništio visoki predstavnik Christian Schmidt. Parlament RS tim je zakonima pokušao blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH, kao i odluka samog visokog predstavnika.

Zajedno s Dodikom optužen je i direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić koji je naložio objavljivanje poništenih zakona u ovoj tiskovini.

Budu li proglašeni krivima obojici prijeti kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda značila bi i automatsku zabranu obnašanja političkih dužnosti odnosno bilo kojih vodećih pozicija za koje se plaća dobiva iz proračuna.

Suđenje će voditi iskusni sudac Mirsad Strika, koji je u utorak izrekao osuđujuću presudu od tri godine zatvora bivšem ministru obrane BiH Selmi Cikotiću proglasivši ga krivim za zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Dodikova obrana ranije je tražila da se suđenje prepusti lokalnom sudu u Banjoj Luci uz tvrdnju kako u Sarajevu ne mogu računati na nepristranost suca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:18