NIGERIJSKO KORONA PRAVOSUĐE

SUĐENJE JE BILO VIRTUALNO, KAZNA JE STVARNA Na ročištu održanom putem Zooma muškarac osuđen na smrt vješanjem: 'To je arhaično, okrutno i nehumano'

 
ilustracija
 E.J. Baumeister Jr. / Alamy / Profimedia

- Izricanje smrtne kazne nigerijskom vozaču putem Zooma nečuveno je i nehumano. Takva vrsta nepovratne kazne je arhaična, inherentno okrutna i treba je ukinuti - priopćio je Human Rights Watch, organizacija za zaštitu i promicanje ljudskih prava, nakon što je Nigerija zbog pandemije koronavirusa najstrožu presudu donijela pomoću spomenute videochat aplikacije.

Mojisola Dada, sutkinja iz Lagosa, osudila je Olalekana Hameeda na smrt vješanjem zbog ubojstva majke svog poslodavca, objavio je BBC.

Ročište je trajalo skoro tri sata, a na njemu su u ponedjeljak sudjelovali odvjetnici s različitih lokacija, sutkinja s višeg suda u Ikeji u Lagosu i Hameed iz zatvora Kirikiri.

Istoga dana u Lagosu su se počele ublažavati restrikcije uvedene zbog pandemije virusa COVID-19, što znači da su se mnogi vratili na posao, ali hitne sudske sjednice ostale su obustavljene.

Okrivljenik Hameed izjasnio se da nije kriv za ubojstvo 76-godišnje Jolasun Okunsanye u prosincu 2018. godine. Još nije poznato hoće li uložiti žalbu na smrtnu kaznu vješanjem.

Inače, prema nigerijskom zakonu guverneri država moraju odobriti smrtne kazne prije nego što se iste mogu izvršiti. Smrtne kazne vrlo rijetko provode se u Nigeriji, ali sudovi ih i dalje izriču.

Prema Amnesty Internationalu, više od 2000 ljudi u Nigeriji čeka izvršenje svojih smrtnoj kazni, a posljednja tri pogubljenja dogodila su se 2016. godine.

Nigerija je dosad zabilježila nešto manje od 3000 slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 100 smrtnih slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:37