7 GODINA KASNIJE

Suđenje zbog rušenja zrakoplova MH17 iznad istočne Ukrajine ulazi u ključnu fazu

Četiri muškarca - tri Rusa i jedan Ukrajinac - optuženi su zbog umiješanosti u rušenje zrakoplova
 Mikhail Voskresenskiy/Sputnik/Sputnik via AFP

Gotovo sedam godina nakon rušenja putničkog zrakoplova MH17 iznad istočne Ukrajine, suđenje nekolicini optuženih za njegovo obaranje ulazi u ponedjeljak u novu ključnu fazu.

Četiri muškarca - tri Rusa i jedan Ukrajinac - optuženi su zbog umiješanosti u rušenje zrakoplova, zbog čega je poginulo svih 298 putnika.

Svi optuženi su bjegunci i sudi im se u odsustvu u posebno osiguranoj zgradi blizu amsterdamske Zračne luke Schiphol.

Predsjedavajući sudac Hendrik Steenhuis otvorio je novu fazu suđenja, obećavši da će sud neutralno razmotriti dokaze. Očekuje se da presuda neće biti donijeta do kraja godine.

Opširni dokazni materijal, na preko 60 tisuća stranica, uz mnoštvo video i audio materijala, fotografija i telekomunikacijskih podataka, bit će predstavljan na sudu od utorka.

Zrakoplov Boeing 777 Malaysia Airlinesa putovao je iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru kada je srušen iznad teritorija pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine 17. srpnja 2014.

Istraživački tim, pod nizozemskim vodstvom, povezao je rušenje zrakoplova s protuzračnim raketnim sustavom Buk, za koji se vjeruje da je prebačen u područje sukoba iz susjedne Rusije.

Ruska je vlada opetovano odbacila optužbe za umiješanost u incident. Ruski predsjednik tvrdi da je Ukrajina jedini krivac za katastrofu.

Budući da je većina žrtava iz Nizozemske, suđenje se odvija u toj zemlji. Nakon više godina istrage, preliminarna su saslušanja započela prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:03