UGLEDNI LIST

Süddeutsche Zeitung: Hrvatska je sa svojim bezbrojnim otočićima zapravo idealna za bijeg od virusa

List svojim čitateljima pojašnjava da veliki dio hrvatske obale ima mali broj novozaraženih te da rast istih bilježe Zagreb u Dalmacija
Mošćenička Draga
 Matija Djanjesic/Cropix

„Za donošenje odluke mjerodavni su stvarni trendovi, a ne trenutačna slika", priopćili su iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova u pogledu uvođenja mjera protiv širenja korone za ljude koji dolaze iz Hrvatske, piše Deutsche Welle.

Tu izjavu prenosi ugledni list Süddeutsche Zeitung (SZ) iz Münchena koji zaključuje: „Dakle, njemački turisti se trenutačno ne moraju suočiti s obveznim testovima."

List u vezi s time podsjeća da „kao rizična područja važe ona u kojima se sedam dana za redom izbroji više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovništva". Također, ističe da se rast novozaraženih u Hrvatskoj u prvom redu bilježi u Zagrebu i okolici te u Dalmaciji dok ostatak zemlje nije problematičan: „Veliki dijelovi omiljenih obalnih područja bilježe ekstremno niske brojke."

Party-tigar i korona

SZ u tekstu pod naslovom „Kad party-tigar riče" podsjeća i na slučajeve njemačkih turista, uglavnom mladih, koji su očito s odmora u Hrvatskoj kući donijeli i koronavirus. No naglašava da su oni uglavnom boravili u mjestima poznatima po noćnom životu.

„Hrvatska se sa svojim bezbrojnim otočićima u Jadranskom moru u stvari čini idealnom za izbjegavanje masa i sklanjanje od virusa. Apartmani su rašireniji nego veliki hoteli. Ona je prije poznata kao raj za kampere i jedriličare nego kao destinacija za partyje", ističe se u njemačkom listu. Navodi se i da je u Hrvatskoj prosječna starosna dob zaraženih 34 godine.

Podsjeća se i na činjenicu da je Hrvatska imala izuzetno mali broj zaraženih prije otvaranja granica te da je za turiste, kako bi im olakšala ulazak u zemlju, organizirala registraciju putem Interneta, a citira i hrvatsku infektologinju Alemku Markotić koja ističe da je situacija pod kontrolom te da je hrvatsko zdravstvo dobro pripremljeno, javlja DW.

Zabrinjavajuće stanje u Splitu

No najtiražniji njemački list Bild očito situaciju u Hrvatskoj smatra zabrinjavajućom jer u svom internetskom izdanju pita: kako dugo ćemo još moći provoditi odmor u Hrvatskoj?

U članku u prvom redu donosi informacije za potencijalne njemačke turiste o stanju i propisima u Hrvatskoj, ali isto kao i SZ navodi da je povećan broj novih zaraza registriran u splitskoj i zagrebačkoj regiji te da se zaraze najviše šire na zabavama i noćnim klubovima.

No ističe da je splitsko područje s prosječnih 46,45 novih slučajeva dnevno u zadnjih sedam dana skoro dostiglo granicu od 50 novih zaraza na 100.000 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:37