ŽESTOKA RETORIKA

SUKOB NA VRHU PAKTA Erdoğan na temu NATO-a pozvao Macrona da preispita vlastitu moždanu smrt

 
 via REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u petak se žestoko obrušio na svog francuskog kolegu Emmanuela Macrona koji je nedavno ocijenio da je NATO u stanju moždane smrti, pozivajući ga da ponajprije preispita vlastitu moždanu smrt.

Ocjena francuskog predsjednika da je NATO u stanju moždane smrti izazvala je živu raspravu među 29 članica Saveza, među kojima je i Turska.

"Obraćam se iz Turske francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i to ću ponoviti i NATO-u. Prvo preispitaj vlastitu moždanu smrt".

Tim oštrim riječima Erdogan je odgovorio na Macronove kritike turske vojne operacije u Siriji protiv kurdske milicije, koja je saveznica Zapada u borbi protiv džihadističke skupine Islamske države (IS).

Napetosti rastu uoči samita NATO-a u Londonu idućeg tjedna, a na marginama bi o Siriji trebali razgovarati Erdogan i Macron, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel te britanski premijer Boris Johnson.

Zapad kritizira tursku ofenzivu protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije, a Macron je u intervjuu za britanski list The Economist početkom studenoga osudio tu jednostranu ofenzivu Turske kazavši da NATO pokazuje simptome "moždane smrti".

Macronove riječi razbjesnile su turske dužnosnike koji optužuju Pariz da želi na sjeveru Sirije uspostaviti "terorističku državu".

Turska smatra kurdsku miliciju YPG terorističkom organizacijom.

Erdogan je Macronu uputio i dodatnu kritiku.

"Nitko na tebe ne obraća pozornost. Još imaš nešto amatersko, pa prvo počni to popravljati", rekao je Erdogan pa nastavio: "Kad se treba hvalisati, to znaš jako dobro. A kad treba NATO-u uplatiti novac koji mu duguješ, e to je već druga stvar".

"Toliko je neiskusan! Nema pojma što je protuteroristička borba, zato su mu žuti prsluci preplavili Francusku", rekao je još Erdogan pa zaključio: "Gestikulirajte vi koliko vam drago, u konačnici priznat ćete utemeljenost naše borbe protiv terorizma".

Elizejska palača: 'Francuska će pozvati turskog veleposlanika nakon Erdoğanovih uvreda'

Francusko ministarstvo vanjskih poslova pozvat će turskog veleposlanika kako bi objasnio uvredljive komentare predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana na račun francuskog predsjednika, priopćeno je u petak iz Elizejske palače.

Erdoğan je rekao da upozorenje Emmanuela Macrona da je NATO u stanju moždane smrti "odražava bolesno i površno" razumijevanje te da bi on sam trebao provjeriti nije li on u stanju moždane smrti.

- Što se tiče zadnjih ekscesa turskoga predsjednika, to nisu izjave, to su uvrede", rečeno je te dodano: "Očekujemo da ih predsjednik Erdoğan objasni".

Erdoğan se u petak žestoko obrušio na svog francuskog kolegu koji je nedavno ocijenio da je NATO u stanju moždane smrti, pozivajući ga da ponajprije preispita vlastitu moždanu smrt.

- Obraćam se iz Turske francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i to ću ponoviti i NATO-u. Prvo preispitaj vlastitu moždanu smrt - tim oštrim riječima Erdoğan je odgovorio na Macronove kritike turske vojne operacije u Siriji protiv kurdske milicije, koja je saveznica Zapada u borbi protiv džihadističke skupine Islamske države (IS).

- Nitko na tebe ne obraća pozornost. Još imaš nešto amatersko, pa prvo počni to popravljati - rekao je Erdoğan pa nastavio: "Kad se treba hvalisati, to znaš jako dobro. A kad treba NATO-u uplatiti novac koji mu duguješ, e to je već druga stvar".

- Toliko je neiskusan! Nema pojma što je protuteroristička borba, zato su mu žuti prsluci preplavili Francusku - izjavio je još Erdoğan pa zaključio: "Gestikulirajte vi koliko vam drago, u konačnici priznat ćete utemeljenost naše borbe protiv terorizma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:03