BAVARSKA

SUKOB U NJEMAČKOJ ZBOG JEDNOSTRANIH MJERA 'Tko se sada ponaša kao da je pronašao recept protiv širenja koronavirusa taj građanima baca pijesak u oči'

 AFP

U Njemačkoj je izbio sukob saveznih zemalja nakon što je Bavarska u subotu jednostrano pooštrila mjere vezane uz kretanje građana.

"Tko se sada ponaša kao da je pronašao recept protiv širenja koronavirusa taj građanima baca pijesak u oči", rekao je predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Norbert Walter-Borjans za medije Funke Grupe.

On je kritizirao odluku Bavarske na čelu s premijerom Markusom Soederom (Kršćansko-socijalna unija CSU) da od subote uvede dodatna ograničenja kretanja građana bez konzultacija s ostalim saveznim zemljama.

"Bilo bi mnogo bolje kada bi savezne zemlje, kao što je dogovoreno, djelovale u koordinaciji s kancelarkom Merkel", rekao je Walter-Borjans.

Premijeri svih 16 saveznih zemalja bi u nedjelju navečer trebali tijekom video konferencije s kancelarkom Angelom Merkel odlučiti o tome treba li pooštriti sadašnje mjere koje izričito ne brane kretanje građana na otvorenom.

Bavarska, ali nakon toga i Sarska, su u petak donijele mjeru po kojoj građani samo uz valjani razlog smiju napustiti svoje domove i po kojoj je dozvoljeno samo okupljanje manjeg broja ljudi.

Predsjednica oporbene stranke Zeleni Annalena Baerbock je odluku bavarskog premijera Soedera kao "kontraproduktivnu".

"Ova prijevremena odluka ne stvara povjerenje, ne širi nesigurnost među građanima ostalih saveznih zemalja. Ovo nije vrijeme za izdvojene odluke", rekla je Baerbock za dnevnik Die Welt.

Pored Bavarske je još nekoliko saveznih zemalja u petak uvelo dodatne mjere ograničenja kretanja i rada lokala.

Policija u Bavarskoj u subotu javlja kako prošle noći uglavnom nije bilo kršenja novih pravila koje zabranjuju okupljanje većih grupa osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:36