PROŠIRENJE UREDA

Sukob zbog megalomanskog plana: ‘Da sada stanemo, bacili bismo u vjetar 100 milijuna eura‘

Proširenje zgrade vlade koštat će, prema službenim procjenama, gotovo 800 milijuna eura

Olaf Scholz

 Kay Nietfeld/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemački ministar financija Christian Lindner (FDP) napao je svojeg šefa, kancelara Olafa Scholza (SPD), zbog rastrošnosti: šef liberala Lindner misli da je investicija u nove urede kojima će se proširiti berlinsko sjedište vlade pretjerana u vrijeme kad bi se trebalo razmišljati o štednji. Scholzovi suradnici tvrde da je nužno da su svi zaposleni na jednome mjestu, a svako odgađanje značilo bi do 50 milijuna eura godišnje dodatnih troškova.

Proširenje zgrade vlade koštat će, prema službenim procjenama, gotovo 800 milijuna eura. Konstrukcija od betona i stakla, koju u Berlinu zovu "gigantskom vešmašinom", jedan je od najvažnijih simbola ponovno ujedinjene Njemačke, prenosi londonski Times. Podignuta je nasuprot zgrade Reichstaga krajem 1990-ih. Sad bi se uz nju, s druge strane rijeke Spree, trebala podignuti novogradnja s uredima za zaposlene koji ne stanu na staru lokaciju.

Zgrada Kanzleramta od 64.000 četvornih metara ima 25.000 četvornih metara uredskog prostora, što je oko 70 puta veće od londonskog sjedišta britanske vlade. No, taj je prostor premalen da primi sve vladine službenike. Kako njemačka savezna vlada dobiva sve više ovlasti naspram saveznih pokrajina, broj službenika je narastao na 870, od kojih je 270 moralo biti nagurano u obližnje zgrade.

Bundestag odobrio planove

Zbog toga je Bundestag odobrio planove za gradnju dodatnog kompleksa od 60.000 četvornih metara u parku s druge strane rijeke Spree, sa 400 ureda, vrtićem, helidromom, teretanom i stanom za kancelara. Dva kompleksa bila bi povezana tunelom ispod rijeke i pješačkim mostom, piše Times. Samo izmjena plana da se gradi tunel umjesto dva pješačka mosta preko rijeke značila je povećanje troškova za 20 milijuna eura.

Čak i prije nego što je prva lopata zabijena u tlo, početna procjena troškova od 485 milijuna eura narasla je prema procjenama u rujnu na 777 milijuna eura. Za usporedbu, postojeća zgrada Kanzleramta procijenjena je na 543 milijuna eura po današnjim cijenama.

Troškovi će vjerojatno dodatno rasti zbog inflacije, priznaje Scholzova vlada, a neki stručnjaci smatraju da bi u konačnici iznos mogao biti veći od milijardu eura. Ministrica stanovanja Klara Geywitz odgovorila je novinarima Süddeutsche Zeitunga da "predvidljiva povećanja cijena izgradnje, uska grla u opskrbi materijalom (elektronika, čelik, izolacija itd.) i nedostatak kvalificirane radne snage predstavljaju nemali rizik za vrijeme i troškove trenutnih građevinskih projekata savezne vlade".

Prijedlog ministra financija Lindnera da se zaustavi planirano proširenje Ureda kancelara radi štednje odbio je vladin glasnogovornik Steffen Hebestreit, poručujući da je novac osiguran u proračunu, a radovi na pripremi gradnje već su počeli. Na planovima se radilo dugi niz godina, provjeravani su iznova i odluka je donesena prošlog rujna. Ove bi godine trebala početi gradnja. I da se sada od nje odustane, značilo bi da je 100 milijuna eura bačeno u vjetar. "Osnovne imovinske, projektne, konzultantske i stručne usluge već su naručene ili su u tijeku, tako da bi, ako bismo ih u ovom trenutku prekinuli, to vjerojatno stajalo više od sto milijuna eura", rekao je Hebestreit za Tagesspiegel.

Pozadina Lindnerove kritike je koalicijska svađa oko proračuna za iduću godinu, navodi njemački Spiegel. Lindner kritizira gradnju zgrade s 400 novih ureda u vrijeme fleksibilnog rada, kad mnogi rade od kuće. Prema njegovim riječima, čak 65 posto zaposlenih u Ministarstvu financija koristi mogućnosti rada od kuće ili fleksibilnog rada na lokaciji, što znači da mogu raditi od kuće ili u pokretu. Čemu onda tako skupa nova zgrada, zapitao se na javnoj televiziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:01