DOMAĆIN SP-a 2012.

Sukobi bijelih i crnih prijete Južnoj Africi

Lokalni političari tvrde da postoje tenzije između najvećih skupina, ali ne tako velike da bi zemlja bila preopasna za organizaciju prvenstva
A supporter of white supremacist leader Eugene Terre'blanche holds his picture during his funeral in Ventersdorp in South Africa's North West Province April 9, 2010.Thousands of followers of the murdered leader, many wearing combat fatigues, thronged to his funeral on Friday as racial tensions ran high. Two black farm workers have been charged with beating and hacking Terre'blanche to death last Saturday in what police suspect was a pay dispute, but which his party sees as politically motivated. REUTERS/Siphiwe Sibeko (SOUTH AFRICA - Tags: OBITUARY CRIME LAW POLITICS)
 Reuters

VENTERSDORP - Muškarci u maskirnim uniformama s pištoljima za pojasom i male plavokose djevojčice u nedjeljnim opravicama stajali su danas oko groba ubijenog vođe južnoafričke neofašističke političke organizacije u južnoafričkom gradiću Ventersdorpu.

Policija i vojska

Sprovod dobro poznatog ultradesničara Eugena Terre’Blanchea osiguravala je, uz policiju, i vojska, lijes je bio pokriven zastavom Afrikaner Weerstandsbeweginga (Pokreta otpora Afrikanera), a oko 500 okupljenih pjevalo je himnu “Die Stam” (Poziv) iz ere apartheida. Nebom su patrolirali helikopteri jer se pokop pretvorio u manifestaciju nezadovoljstva bjelačkog stanovništva u Južnoafričkoj Republici.

Ubojstvo bijelog rasista nije isprovociralo veće nasilje, barem ne još, no mnogi od toga strahuju. Šesnaest godina nakon pada službene politike podijeljenosti stanovništva (apartheid) JAR-a na bijelce, crnce, Indijce i “obojene”, događaj pokazuje da duboke rane društva još nisu zacijelile. Južnoafrički političari požurili su smiriti tenzije za koje priznaju da i dalje postoje, no opovrgnuli su da je zemlja još uvijek preopasna da bude domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva koje se ondje održava u lipnju.

Trebalo se pokazati

Drukčije misle navijači mnogih reprezentacija koji ne pokazuju pretjeranu euforiju za dolazak u JAR - kriza je, zemlja je daleko, a svi se sjećaju krvavog napada na reprezentaciju Toga na ovogodišnjem Afričkom kupu nacija. Država se upravo SP-om nadala pokazati svijetu koliko je daleko napredovala u 16 godina od prvih sverasnih izbora i pobjede Afričkog nacionalnog kongresa Nelsona Mandele, jedne od najsvjetlijih svjetskih ikona u borbi za ravnopravnost svih ljudi i ljudska prava općenito.

Ubijen na farmi

No, Terre’Blanche (69) pronađen je mrtav na svojoj farmi prošle nedjelje. Navodno je pretučen na smrt zbog sukoba oko plaće dvojici crnih radnika na farmi. Ranije ovog tjedna dvoje crnaca od 28 i 15 godina optuženo je da su mu provalili u kuću, pokušali ga okrasti i zatim ubili.

Terre’Blanche i njegov pokret, kako tvrde južnoafrički analitičari, bili su na marginama bjelačke politike u JAR-a.

No, golemo osiguranje ipak je mobilizrano za njegov sprovod i prilikom dovođenja optuženih za ubojstvo pred sud. Njegovi pristaše povezuju ubojstvo s pjesmom “Ubij Boera”, koju je u posljednje vrijeme počeo koristiti Julius Malema, vođa mladeži vladajuće stranke Afričkog nacionalnog kongresa. Na afrikaansu ta riječ znači farmer, no u stranci kojoj je danas na čelu kontroverzni Jacob Zuma ističu da je ta pjesma dio povijesti pokreta za oslobođenje.

Delikatna situacija

Boer može značiti i Afrikaner ili bijelac općenito, zbog čega se strah uvukao među mnoge bijelce koji čine deset posto stanovništva. U proteklih je 16 godina ubijeno 3000 bjelačkih farmera koji sve glasnije govore da se protiv njih vodi istrebljivački rat.

- Kontroverza oko pjesme i ubojstva prouzročila je delikatnu situaciju. To bi mogao biti katalizator za mnogo veće probleme - ističu u Centru za studije nasilja i pomirenja.

Rasisti koji žele odvojenu državu za bijele farmere

Weerstandsbeweging ili Pokret otpora Afrikanera je ultradesničarska politička organizacija koju je ubijeni Eugčne Terre’Blanche osnovao 1973. godine. Politički cilj je stvaranje neovisne republike Boera-Afrikanera unutar Južne Afrike, a za to su se zauzimali još kad je na snazi bio apartheid. Skupina koja se označava kao neofašistička žestoko se opirala ukidanju apartheida. Terre’Blanche relativno se pritajio posljednjih godina, nakon izlaska iz zatvora, gdje je bio zato što je gotovo nasmrt prebio crnca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:16