LATINSKA AMERIKA

Sukobili se s policijom: U Meksiku val žestokih demonstracija za dekriminalizaciju pobačaja

Prosvjednici su izašli na ulice diljem Latinske Amerike kako bi obilježili Međunarodni dan sigurnog pobačaja
Meksikanci predvode narode Latinske Amerike u borbi za dekriminalizaciju pobačaja
 Gerardo Vieyra/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Najmanje je 37 osoba ozlijeđeno u sukobima policije i prosvjednika u Mexico Cityju. Prosvjednici su izašli na ulice povodom Međunarodnog dana sigurnog pobačaja zahtijevati dekriminalizaciju pobačaja u Meksiku.

Nekoliko tisuća prosvjednika sukobljavalo se s policijom diljem cijele trase prosvjeda. Prosvjednici su se pokušavali probiti kroz policijske redove, dok je policija uzvraćala dimnim bombama.

Pobačaj je dekriminaliziran u samo četiri od ukupno 32 savezne države u Meksiku. Vrhovni je sud ranije ovog mjeseca zabranio kažnjavanje žena u slučaju abortusa, a mnogi to smatraju velikim korakom na putu do potpune dekriminalizacije, a potom i legalizacije pobačaja.

U četiri savezne države pobačaj se ne kažnjava ukoliko je napravljen unutar prvih dvanaest razvojnih tjedana fetusa.

Dan sigurnog pobačaja obilježava se od 2011. godine, a odabran je upravo u spomen na niz prvih demonstracija za dekriminalizaciju pobačaja u Latinskoj Americi i Karibima 1990. godine.

Osim u Meksiku, ovogodišnje su demonstracije održane i u Čileu, Kolumbiji, Salvadoru.

U pretežno katoličkim zemljama, pobačaj je legalan u samo tri zemlje - Urugvaju, Gvajani i Kubi. Druge zemlje dozvoljavaju pobačaje u slučajevima silovanja, incesta ili iznimne životne opasnosti. U šest zemalja pobačaj nije dozvoljen niti u tim slučajevima; Dominikanskoj Republici, Haitiju, Salvadoru, Surinamu, Hondurasu i Nikaragvi.

Stanovnice Južne Amerike nadaju se da će velike zemlje, Argentina i Brazil, povesti val ublažavanja uvjeta pobačaja, koji će slijediti manje zemlje. Nadaju se irskom efektu - zemlje u kojoj se 78% stanovnika izjašnjava katolicima, no svejedno su legalizirali tu praksu.

Prema The Guardianu, u toj se regiji godišnje izvodi šest i pol milijuna pobačaja, od kojih je tri četvrtine njih izvedeno ilegalno i u vrlo nesigurnim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:42