OBLJETNICA POGIBIJE

Sulejmanijev kip zapaljen na jugozapadu Irana: ‘To je grub i uvredljiv napad‘

"To je grub i uvredljiv napad na kip podignut u povodu druge obljetnice generalove smrti", objavila je državna televizija
 Yasin Akgul/AFP

"Nepoznate osobe" zapalile su kip Kasema Sulejmanija na jugozapadu Irana podignut dan ranije u čast moćnog generala ubijenog početkom 2020. u američkom napadu u Iraku, izvijestila su u četvrtak iranska glasila.

"Generalov kip otkriven u srijedu ujutro (...) u Šahrekordu, upravnom središtu pokrajine Čahar Mahal-Bahtijari, zapalile su nepoznate osobe tijekom večeri", objavila je novinska agencija Isna.

Sulejmani, zapovjednik elitne postrojbe Kuds zadužene za vanjske operacije u sastavu Čuvara revolucije, iranske ideološke vojske, ubijen je 3. siječnja 2020. u američkom napadu bespilotnom letjelicom na njegovo vozilo blizu bagdadske zračne luke.

Iranske vlasti su nakon njegove pogibije podigle nekoliko spomenika u gradovima diljem zemlje kako bi mu odale počast.

"To je grub i uvredljiv napad na kip podignut u povodu druge obljetnice generalove smrti", objavila je državna televizija na svojoj mrežnoj stranici.

"Taj zločin kukavički počinjen pod okriljem noći podsjeća na druge zločine počinjene noću blizu bagdadske zračne luke", rekao je imam pokrajine Mohamad Ali Nekunam u poruci koju prenosi Isna.

Obljetnica pogibije Kasema Sulejmanija, kojeg se slavi kao simbol nacionalnog jedinstva, obilježava se u Iranu od petka a 7. siječnja predviđena je izložba "raketnih kapaciteta" zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:51